16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Státní i církevní smutek v Rakousku

1. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/31 Mám strach být ošklivý, 1.9.2004, Autor: Jaroslav Šebek

Komentář Jaroslava Šebka
Začátek prázdnin byl u našich jižních sousedů bohatý na dramatické události. Nejprve náhle zemřel prezident Thomas Klestil a pár dní poté se první stránky novin naplnily zprávami o aféře v kněžském semináři v dolnorakouském St. Pöltenu, kde policie zabavila kolem čtyřiceti tisíc fotografií s pornografickým obsahem. V důsledku těchto odhalení již někteří představení semináře rezignovali. Zodpovědnost za přehlížení nezdravých jevů se však přičítá i diecéznímu biskupovi Krennovi. Do centra pozornosti médií se ovšem Kurt Krenn nedostal poprvé. Kontroverze svého času způsobila například jeho podpora Jörga Haidera a snahy o zapojení církve do politických aktivit. Řadu negativních reakcí vyvolaly před dvěma lety i jeho kritické výroky proti islámskému náboženství.

V souvislosti se současným skandálem se proto i v církevních kruzích ozvaly hlasy, požadující jeho odstoupení. Výtky poukazovaly i na to, že seminář v St. Pöltenu přijímal zájemce, jejichž žádosti byly v ostatních diecézích z důvodu nezralosti zamítnuty. Kriticky se ke Krennovým pokusům celou věc bagatelizovat vyjádřil i kardinál Schönborn. Rakouští biskupové se také minulý čtvrtek v Mariazell sešli na mimořádném zasedání, kde se vyslovili pro jednotný model přípravy duchovních (v St. Pöltenu totiž bohoslovci neabsolvovali „nultý ročník“ - přípravný první rok). Značnou pozornost vzbudila aféra také v Římě. Výsledkem bylo okamžité jmenování biskupa Klause Künga z diecéze Feldkirch apoštolským vizitátorem, který má zmapovat situaci v semináři i v celé diecézi a přispět k jejímu vyřešení. Zájem Vatikánu na urychleném vyjasnění případu ovlivnily i problémy, do nichž se v důsledku žalob kvůli sexuálnímu obtěžování mladistvých katolickými duchovními dostaly některé diecéze ve Spojených státech. Odhalení v St. Pöltenu kromě toho dále poškodilo důvěryhodnost církve u rakouské veřejnosti. V živé paměti zůstává případ vídeňského arcibiskupa Groera, jenž v roce 1995 opustil úřad z důvodu podezření ze zneužívání chlapců v semináři v Hollabrunnu. Část věřících i veřejnosti však Krenna hájí a vadí jim způsob informování části médií, která prezentují záležitost jednostranně a snaží se pouze církev skandalizovat. Poslední události jsou každopádně výzvou k zodpovědnějšímu přístupu ve výběru kandidátů kněžství a k lepší komunikaci uvnitř i vně církve. Rozhodné, a hlavně rychlé kroky k nápravě, podniknuté v nynější kauze, jsou určitě příslibem do budoucnosti a dávají naději na důsledné a průhledné řešení těchto i dalších bolestivých témat, a tím pádem i na vylepšení pošramoceného obrazu církve u veřejnosti.
komentar@katyd.cz
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou