26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Starat se o dům Boží

13. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/20 Mateřská dovolená - odpočinek, nebo zátěž?, 13.5.2008, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Farnost křížů. Tak se pro množství kapliček a křížků v minulosti říkalo zhořské farnosti na Vlašimsku. V neděli tu bývalo na mši svaté až 200 lidí.
Skoro půl století působil ve farnosti čestný kanovník pater Jan Pacík. Když v roce 1991 zemřel, zůstala zhořská fara prázdná. Do zdejší školy, která stojí hned v sousedství, chodila kdysi stovka dětí – dnes je budova opuštěná a chátrá. „Od svého postavení do uzavření se škola nedožila sta let,“ posteskne si zdejší rodák Stanislav Sviták.
Také na kostele Povýšení sv. Kříže se podepsal zub času a ruce vandalů. V roce 2006 se skupina nadšenců rozhodla zvelebit ho. Stanislav Sviták dokázal nejen sehnat potřebné peníze – podstatnou část věnoval ze svého – ale taky přiložil ruku k dílu. Dobrovolníci vybílili všechny vnitřní prostory kostela, uklidili půdu, opravili bortící se obvodové zdi, vyměnili vchodové dveře do kostela ... Výčet by mohl pokračovat ještě dlouho.
Všechny práce byly hotové do září 2007, kdy byla v kostele slavnostně odhalena pamětní deska bývalému sekretáři biskupské konzistoře a politickému vězni P. Františku Pospíšilovi. Slavnosti se zúčastnil i arcibiskup Karel Otčenášek.
„Všichni lidé, kteří na opravu kostela přispěli prací, modlitbou nebo darem, vědí, že jejich vklad bude plně zhodnocen až na věčnosti. A proč jsem to dělal já? Katolický křesťan se má přece o dům Boží starat,“ říká S. Sviták. Také památkáři si provedené práce pochvalují. „Byly provedeny nejen ve velmi dobré kvalitě, ale i s velkým citem a porozuměním pro historickou hodnotu stavební architektury a výzdoby,“ uvádí Květoslava Šustrová z odboru památkové péče vlašimské radnice.
Zhořská farnost de jure pár měsíců neexistuje. Zdejší věřící přesto dál zůstávají aktivní. „Lidi to sloučení trošku bolí, ale připomínají si heslo poslušností k pokoji,“ podotýká S. Sviták.
Budoucnost malých farností úzce souvisí s budoucností venkova. Bude pokračovat odchod mladých do měst? Nezačnou mít chalupáři zájem o duchovní život? „Když kostely neopravíme, budou další generace říkat: „Tady Bůh opustil lidi.“ Pravda ale bude opačná: To lidi opustili Boha,“ zamýšlí se Stanislav Sviták a hned dodává: „Věřím, že k tomu nedojde. I zhořský kostel je vinice Páně.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou