26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Srdcem v Panamě, nohama na Ktiši

29. 1. 2019

|
Tisk
|

Světový den mládeže v Panamě zažily osobně sice jen necelé tři desítky věřících z budějovické diecéze (včetně biskupa Pavla Posáda), ale atmosféru setkání s papežem Františkem za oceánem si – alespoň zprostředkovaně – nenechali ujít mnozí další.

Vydání: 2019/5 Papež v Panamě: Mládí není čekárna, 29.1.2019, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


Diecézní centrum mládeže pro zájemce totiž uspořádalo víkendovou akci nazvanou Srdcem v Panamě, nohama na Ktiši.
„V pátek večer jsme měli panamskou večeři, například avokádovou pomazánku, následovaly seznamovací hry a společné sledování přenosu z uvítání papeže v Panamě, který vysílala televize Noe,“ řekl P. Vojtěch Vágai, ředitel Diecézního centra života mládeže Ktiš a Diecézního centra mládeže. Přítomní se pak modlili za celostátní setkání i za sebe a diecézi.
V sobotu mladí lidé sledovali televizní přenos křížové cesty z Panamy a modlili se s jejími účastníky společně na dálku. Prostřednictvím videotelefonátu pak hovořili s koordinátorem, majícím na starosti české poutníky, takže ochutnali atmosféru přímo z místa.
„Víkendu na Ktiši se zúčastnili i lidé, kteří byli na předchozím setkání v polském Krakově, takže vzpomínali, jaké bylo to minulé celosvětové setkání mládeže,“ pokračoval P. Vojtěch Vágai s tím, že i sobotní program zakončila mše svatá.
Diecézní centrum mládeže zorganizovalo koncem minulého roku akci Srdce v Panamě, kdy během adventu měli lidé možnost projevit své prosby a přání. Ty pak poutníci odvezli do Panamy a za ně se teď společně na obou stranách zeměkoule modlili.
Po nedělní mši svaté následoval oběd, opět s panamskou specialitou. „Jídlo se v překladu jmenuje ‚staré hadry‘ a je moc dobré,“ usmívá se kněz. Při jeho výrobě se používá hovězí maso, speciální koření, rýže s kokosovým mlékem, papriky a rajčata.
Účastníci akce na Ktiši prožili setkání mládeže s papežem v Panamě ve společenství s pestrým programem a již mohou spřádat plány, jak se za tři roky vypraví na příští Světový den, který se má konat v Evropě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou