16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Srdce jako prostor pro setkání

23. 5. 2017

|
Tisk
|

Poutníci směřující do Českomoravské Fatimy v Koclířově u Svitav mají o důvod víc poutní mariánské místo navštívit. Do kaple sv. Jana Pavla II. byl instalován relikviář s ostatky svatého papeže.

Vydání: 2017/21 Jak prožít Noc kostelů?, 23.5.2017, Autor: Pavel Sršeň

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze



Ústředním motivem relikviáře je srdce jako prostor pro setkání. „Tématem srdce se zabývá Starý i Nový zákon, mystici, básníci i lidová slovesnost národů. Všichni mluví o srdci člověka jako o jeho středu. Člověk je takový, jaké je jeho srdce,“ říká autor schránky pro koclířovskou relikvii Daniel Trubač. Relikviář sv. Jana Pavla II. je jeho třetím dílem, v němž se věnoval tématu srdce. Prvním byla kovaná brána srdce v ostravském studiu Telepace a druhým procesní kříž ve farním kostele v Bruntále, kde je kříž usazen také v srdci.
„Ostatky sv. Jana Pavla II. jsem osadil v relikviáři, který svým tvarem opět připomíná srdce, jímž procházejí ohnivé plameny. Samotná relikvie – papežovy vlasy – je vsazena do kuličky a zavěšena v prostoru jako visutý svorník v klenbě srdce. Kulička personifikuje zdroj světla a srdce jsem pojmul jako prostor pro setkání. Plameny procházející srdcem jsou částečně otiskem byliny jitrocelu kopinatého,“ popisuje schránku Daniel Trubač.
Na relikviáři našla svoje místo i slova Jana Pavla II. Na klenbu srdce autor umístil fragmenty modlitby, které jsou pozvánkou k příběhu zvanému Fatima. A proč je u paty relikviáře zakomponovaný malý motýl? Je to prý symbol vzkříšeného Ježíše Krista. Dalším rostlinným motivem jsou pak listy srdčité, tedy opět symbol srdce. Lípa je navíc i obrazem slovanských národů, které se vyznačují citlivostí svých srdcí – vysvětluje symboliku jednotlivých detailů relikviáře Daniel Trubač. Rostlinný reliéf má zdůraznit slova, která často používal i sv. Jan Pavel II., tedy první slova Panny Marie pronesená při jejím zjevení fatimským dětem: „Nebojte se!“
Podle autora má být koclířovský relikviář příslibem živého zlata a je obrazem Nebeského Jeruzaléma, kam všichni směřujeme. Takto ztvárněný má být zjevením dalekého cíle, k němuž neomylně naše pouť spěje. „Spojení nebe a země je větší, než jsme schopni tušit,“ dodává ke svému dílu Daniel Trubač.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou