26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Srandista i muž modlitby

9. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/4 Chybí církvi osobnosti?, 9.9.2004, Autor: čtk

POSLEDNÍ ROZLOUČENÍ S JIŘÍM REINSBERGEM
Pohřeb mons. P. Jiřího Reinsberga se konal v úterý 13. ledna v pražském chrámu Matky Boží před Týnem. Hlavním celebrantem zádušní mše byl emeritní pražský biskup Jaroslav Škarvada, spolu s ním celebrovalo několik desítek kněží. Tentýž den proběhlo i rozloučení na Vinohradském hřbitově. Pán si svého služebníka povolal na věčnost 6. ledna na slavnost Zjevení Páně, ve věku nedožitých 86 let.

Do Týnského chrámu na Starém Městě pražském se během zádušní bohoslužby nebylo možné pro spousty lidí dostat. Nad kostelem zněly zvony. Právě v tomto chrámu pater Reinsberg působil od roku 1946 až do konce devadesátých let. Rakev s ostatky zesnulého vyprovodily desítky kněží a skautů. Reinsberg byl velmi populárním kazatelem, stal se za života díky přístupu k lidem i díky svému humoru legendou. 'Jeho duchovní doprovázení nebylo sériové,' prohlásil biskup Jaroslav Škarvada při mši: 'Reinsberg o sobě říkával, že je srandista. Byl ale mužem modlitby.' Jak biskup řekl, i mezi exulanty po celém světě jsou lidé, kteří vzpomínají, že je P. Reinsberg přivedl k víře.

VŮNĚ ČLOVĚČINY
Skutečnost, že tento kněz mohl po celou dobu totality sloužit ve farnosti uprostřed metropole, zatímco mnozí jeho vrstevníci byli vězněni nebo vykázáni na venkov, vysvětlují někteří lidé respektem komunistů vůči Reinsbergovu bratru- komunistovi, který zahynul jako oběť nacistů; jiní to vysvětlují zázrakem. Podle kněze Tomáše Halíka, jejž týnský farář kdysi také zásadně ovlivnil, byl mons. Reinsberg trpělivým zpovědníkem, neúnavným rádcem a vychovatelem několika generací. Mnohým lidem - i Halíkovi osobně - byl duchovním otcem. 'Byl člověkem cudné a hluboké víry,' řekl P. Halík při posledním rozloučení. 'Slova kněz a církev naplnil vůní člověčiny. Gejzír jeho hrabalovského pábení byl možná trik, za kterým byl ještě jiný zdroj síly,' uvedl.Také podle jiných byl P. Reinsberg nejen bavič a guru, ale i psycholog a umělec. Při bohoslužbách býval komunikativní až šokujícím způsobem. Přitahoval do živého katolického společenství u Týna pražské intelektuály i mladé lidi. Uměl rozesmát celý kostel.

ROZHODUJÍCÍ IMPULS
Na Jiřího Reinsberga vzpomíná i Petr Kall, jeden z účastníků pohřbu na Vinohradském hřbitově. Patera Jiřího poznal před několika desítkami let, když se podílel na opravách Týnského chrámu. 'Při jeho mších jsem vyslechl řadu promluv, které mě úplně vyvedly z míry, protože to bylo úplně jiné, než na co jsem byl zvyklý,' říká Petr na promáčeném hřbitově. 'Těch několik setkání s paterem Jiřím navždy zůstalo v mé paměti. Byl to jeden z několika rozhodujících impulsů, které ke mně během mého života Pán vyslal,' dodává.

Týnský chrám se při rozloučení s P. JIřím Reinsbergem zaplnil do posledního místa.

Snímek Antonín Forbelský

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou