26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Spor kolem nemocnice v Buikwe

14. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/33 Kostel plný darebáků, 14.8.2007, Autor: Kateřina Šťastná

„Nápravu vidím v okamžitém přijetí zkušeného gynekologa a mnou prosazovaného týmu pediatr, chirurg a anesteziolog a návrat k původnímu projektu ´Nemocnice a škola pro porodní asistentky´, pohotovostních služeb alespoň dvou lékařů a dodržení slibu patnáctileté pomoci nemocnici, diecézi Lugazi a Ugandě,“ řekl pro KT Josef Donát. „My jsme s docentem Donátem dlouhá léta na projektu spolupracovali, počítali jsme s ním jako s šéflékařem v nemocnici a všechno fungovalo až do doby, kdy byla stavba hotová a začalo plánování provozu. V mnoha koncepčních otázkách jsme se neshodli. Kdybychom jeho představám vyhověli (například požadavek devíti evropských doktorů a zdravotních sester, dovozu veškerého vybavení zámořskou dopravou a podobně), provoz nemocnice by stál miliony, možná desítky milionů korun ročně. Tato koncepce byla příliš nákladná, z hlediska principů rozvojové pomoci nesprávná a navrhované řešení neodpovídalo předpokládanému rozsahu poptávky po zdravotních službách v regionu. Navíc máme desítky dalších projektů, které potřebují pomoc. Teď například byly záplavy v Indii s půl milionem obětí monzunových dešťů,“ vysvětluje vedoucí rozvojového střediska ADCH Jarmila Kabátová.

POSTUPNĚ NEMOCNICI PŘEDAT MÍSTNÍM

Zdůrazňuje však, že v minulosti sehrál docent Donát v celém projektu významnou roli. K argumentům pak dodává, že nemocnici provozuje místní diecéze Lugazi a garantem odborné stránky je Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžběty v Bratislavě. „Univerzita má 60 tropických lékařů s atestací po celé Africe, mají obrovské zkušenosti,“ říká Jarmila Kabátová. Navíc nemocnice vznikala se záměrem, že místní ji postupně přeberou. „To je princip celé rozvojové pomoci. Není správné otevřít nějakou instituci nebo založit projekt a v nezměněné podobě ho udržovat. My musíme nemocnici postupně předat diecézi Lugazi (ta má na starosti ještě další tři nemocnice) a je třeba najít místní zdroje,“ vysvětluje Jarmila Kabátová. K situaci se pro KT vyjádřil také sekretariát arcibiskupa pražského, kardinála Miloslava Vlka: „Pan docent Donát svěřil svou nespokojenost s prací nemocnice v dlouhém kritickém dopise pražskému arcibiskupovi. Ten si zjišťoval podklady pro to, aby mohl kvalifikovaně odpovědět, ovšem dříve než tak učinil, docent Donát dal svůj dopis k dispozici hradeckému regionálnímu tisku. Pražský arcibiskup se cítí, podobně jako Charita, výroky docenta Donáta poškozen, zvláště když osobně učinil s její prací zkušenosti veskrze dobré.“

BUDOUCNOST NEMOCNICE

Dnes již nemocnici podporuje formou části platu pro personál přímo kraj Mukono, část příjmů pochází od pacientů a během roku 2008 by měla dostávat dotace také od ugandské vlády. ADCH plánuje nemocnici podporovat i nadále. Jarmila Kabátová v této souvislosti podotýká, že dárcovská sms na tento projekt stále funguje (DMS UGANDA na číslo 87777). Nejprve se z nich hradila stavba a vybavení, nyní výtěžek poputuje na provoz. A co čeká nemocnici v blízké budoucnosti? V těchto dnech odcestoval do Ugandy prezident ADCH P. Stanislav Přibyl, aby jednal s místními kvůli organizačním věcem, chodu nemocnice i její ústavy. Navíc má jednat o spolupráci s indickými řeholnicemi, které zakládají v Ugandě misii. „Sestry mají v oblasti rozvojové práce velkou zkušenost. V Indii s naší pomocí v Honnavaru zakládaly například odborné učiliště a školu pro zdravotní sestry. Doufáme, že naše spolupráce bude pokračovat i v Ugandě,“ říká Jarmila Kabátová. V minulém měsíci se navíc rozjelo výběrové řízení na dva až tři lékaře přímo v Ugandě. „V náročných ugandských podmínkách se mohou a budou objevovat nečekané překážky. Ale výsledky zatím předčily naše očekávání. Ukázalo se, že ta nejdůležitější věc, kterou jsme si nemohli být jisti až do samotného otevření, a to jaký bude o nemocnici zájem, problém není. Nemocnice ještě neběží v tom rozsahu, jaký jsme plánovali, ale v těchto podmínkách se to nedá uspěchat,“ uzavírá Jarmila Kabátová.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou