26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Spolužáci se seznamují na táboře

11. 10. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/42 Věřím v Boha, ne v církev, 11.10.2005, Autor: Pavel Motyčka

Příloha: Doma

Je již dlouholetou tradicí, že školní rok začínají noví studenti Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži na seznamovacím táboře v Rajnochovicích. Hlavním cílem pobytu je vzájemné seznámení studentů a vytvoření základů dobře fungujícího třídního kolektivu.

„Na seznamovák se mi vůbec nechtělo; uvažovala jsem, že se hodím marod. Teď jsem ale ráda, že jsem tam byla a mohla poznat své spolužáky. Vstup do nové školy by byl jinak o hodně těžší,“ popisuje své pocity Tereza z Brumova. Na studenty čekal každý den bohatý a pestrý program. Vedoucí z řad učitelů a studentů třetích ročníků nováčkům nic neulehčovali. Ostatně název jedné z mnoha her „Až na dno“ o tom vypovídá dosti.

Atmosféru her a aktivit vystihují slova Veroniky z Olomouce: „Seznamovák mi nabídl spoustu nevšedních zážitků. Zvládla jsem mnoho věcí, o kterých jsem nevěřila, že zvládnu. Třeba když jsem se rozhodla padnout z výšky do náruče svých spolužáků - musela jsem jim opravdu věřit.“

Rozcvička a modlitba

Den začínal rozcvičkou a ranní modlitbou. Následovala snídaně a po ní blok her. Po obědě krátké volno a opět další hry, mše svatá, večerní program po třídách a večerka. Ani chvilka na zbytečné zahálení. Denní rutinu zpestřila pouze čtvrteční pouť na Svatý Hostýn. Absolvovat třicetikilometrovou trasu v parném letním dnu není tak jednoduché - o tom by mohli vyprávět zejména někteří bloudící studenti. Naštěstí v poutním areálu lze obnovit ztracené fyzické síly a po vydatném odpočinku mohl přijít vrchol pouti – mše svatá. „Otec Antonín Hráček má zajímavé pojetí mší. Myslím, že většinu spolužáků zaujaly a docela nás to při nich bavilo,“ podotkla Petra z 1.B. Přidává se k ní Táňa z 1.C: „Do mší se zapojovali i nevěřící spolužáci. Bylo proto dobře, že nám otec při kázáních vysvětloval jednotlivé části mše svaté.“

A jak se na celou věc dívá spirituál kroměřížského gymnázia pater Antonín Hráček? „Při mši svaté mi nejde o přesvědčování, ale snažím se uvést všechny studenty do prožívání katolické liturgie v rámci společenství. Noví studenti mi připadají tolerantní a boří hodně předsudků vůči liturgii a křesťanství.“ Po návratu z vyčerpávající pouti našli dobrovolníci z řad studentů ještě síly na absolvování tajemné a fyzicky náročné noční hry. Mládí je prostě nezlomné.

Bylo to super

A jaký byl nejsilnější tábornický zážitek? Pro některé to byl vždy rozzářený a přátelsky naladěný obličej bratra jáhna Karla, pro jiné scénka třeťáků „O Popolušce“, pro další hodina pochodu se zavázanýma očima neznámo kam. Většina studentů se ale shodne, že skutečným vrcholem akce byla slavnost světla ze závěrečného večera. Kráčí-li 150 lidí nocí s rozžatými svícemi za zpěvu hymnů z Taizé a nakonec všichni položí své světlo ke kříži, nemůže tato starobylá křesťanská symbolika nechat nikoho chladným. Početný zástup studentů setrvávajících u ozářeného kříže po ukončení programu je toho důkazem.

A je tu sobotní ráno. Studenti i pedagogové se balí. „Bylo to tu super,“ množí se zápisy na nástěnce vyhrazené pro dojmy. Svoji vděčnost Bohu za celý tábor chtějí účastníci vyjádřit při závěrečné mši svaté, na kterou byli pozváni i rodiče studentů. Spontaneita a radost tohoto okamžiku se promítají do slov poslední písně: „Slož svoji starost na Pána, a On se už postará. Nebudu se bát, neboť ty jsi se mnou, ó Pane můj.“ Nápěv této písně lze na chodbách gymnázia zaslechnout ještě i několik týdnů po skončení tábora...

Tábor organizačně připravili pedagogové spolu se studenty třetích ročníků - právě ti se pro mnohé prváky stali důležitými pomocníky v prvních dnech školy. Prváci zase prokázali, že mládí v sobě skrývá obrovský rezervoár radosti, schopností a inspirace pro dospělé. Mnozí uměli vydat svědectví o svém prožívání víry. Anonymní nápis na nástěnce konstatuje: „Je tu pěkně. Jsem ráda, že vám nevadí nevěřící. Už se těším na hodiny náboženství.“ Že by katolická škola v dnešní době dokázala něco nabídnout i nevěřícím?
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou