26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Španělsko začne oddávat i homosexuály z ciziny

16. 8. 2005

|
Tisk
|

I přes rozsáhlé demonstrace, kterých se v Madridu účastnily statisíce lidí, včetně dvaceti biskupů, přijalo Španělsko koncem června tohoto roku zákon o sňatcích homosexuálních párů. Ten umožňuje homosexuálním manželským dvojicím například adoptovat děti a zajišťuje rovná dědická práva.

Vydání: 2005/34 Ideální muž - stejný jako otec?, 16.8.2005, Autor: Kateřina Beščecová

Před několika dny (8. srpna) pak podle zpráv agentury AFP vydalo španělské ministerstvo spravedlnosti oběžník, podle kterého budou moci ve Španělsku uzavřít sňatek i homosexuálové z jiných zemí. Jejich manželství bude ve Španělsku platné i v případě, že zákony v jejich vlasti takový sňatek neumožňují (pokud jde o Evropu, registrované partnerství bylo uzákoněno pouze v Nizozemsku a v Belgii). Ministerstvo tak určilo, že španělské úřady nejsou povinny zabývat se právními systémy v jiných zemích a o platnosti sňatků, které ve Španělsku uzavřely osoby stejného pohlaví, pak rozhodnou úřady v jejich vlasti. Uznávat se budou také sňatky mezi Španělem a cizincem nebo sňatky dvou španělských občanů téhož pohlaví v zahraničí.

Španělská biskupská konference i nadále vyzývá k boji proti stávajícímu zákonu všemi možnými a legálními prostředky. Proti těmto výzvám se zároveň objevují silné protesty. Agentura ČTK uvedla, že organizace gayů a lesbiček ve Španělsku hájí práva zhruba čtyř milionů osob, z nichž někteří svůj nesouhlas s demonstracemi proti novému zákonu vyjádřili například pochodem v ulicích Madridu, kdy v rukou drželi transparenty s přeškrtnutým křížem.

O současné situaci ve Španělsku po legalizaci sňatků osob stejného pohlaví informoval také magazín Kathnet. Uvedl, že Španělské fórum pro rodinu (to mimochodem ještě před hlasováním shromáždilo 600 tisíc podpisů proti přijetí zákona) nyní požádalo Lidovou stranu, aby podala odvolací žalobu na ústavní soud. „Ve Španělsku je zaregistrovaných 8,9 milionů manželství. Podíl rozvodů je zde asi 20 %, což znamená, že 80 % manželství trvá po celý život,“ řekl právník a místopředseda Španělského fóra pro rodinu Beningno Blanco. Dodal, že Španělsko je jednou z prvních zemí EU, kde se rodí nejvíce dětí párům žijícím v manželství. I ti, kterým se narodí nemanželské dítě, mají podle něj tendenci se později vzít. „Zákony se nyní pokoušejí znevážit význam rodiny a znetvořit její podobu, ale ve skutečném životě si jí lidé nadále váží. Jsme přesvědčeni, že tento zákon je protiústavní a máme dostatek důkazů, abychom to dosvědčili,“ uvedl Blanco. Na španělský ústavní soud už se obrátili někteří právníci a místní média také informovala o případech, kdy oddávající úředníci odmítli sezdat dvě osoby stejného pohlaví.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou