16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Šokovala mě chudoba, v níž lidé žijí'

13. 2. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/7 Dokud nás smrt nerozdělí, 13.2.2007

Desetiměsíční děvčátko s nižší než porodní váhou, chlapci nosící dvacetilitrové nádoby s vodou, malé děti se „dvěma bříšky“ (to druhé je závažná neléčená kýla), žena se znetvořeným chodidlem, která však stále chodí pro vodu... To jsou obrázky, se kterými se setkali na cestě do jedné z nejchudších zemí světa – na Haiti – ředitel Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) Václav Keprt a zástupce Agentury rozvojové a humanitární pomoci Olomouckého kraje Pavel Nováček.

Cílem cesty bylo především podívat se, co všechno se za dva roky (kdy běží projekt české pomoci na Haiti) uskutečnilo. Ve farnosti Baie de Henne působí český misionář P. Roman Musil, s nímž olomoucká charita spolupracuje. Václav Keprt, který byl na Haiti poprvé, uvedl, že to, co viděl, předčilo jeho očekávání. Během dvou let se v Baie de Henne podařilo vybudovat školu, kterou navštěvuje 250 dětí, je tam i školní jídelna, kde děti dostanou jedno teplé jídlo denně. Funguje nová studna se slunečními kolektory, která poskytuje komunitě čistou pitnou vodu. V projektu Adopce na dálku® – Haiti je nyní 156 dětí, na které přispívá 143 „adoptivních rodičů“ z celé České republiky. Na druhé straně ředitel Charity popisuje, že ho šokovaly chudoba a prostředí, ve kterém lidé žijí. „Často mě přepadá pocit absolutní beznaděje: pomáháme pár lidem a na Haiti žije osm milionů obyvatel. V takových chvílích mě velmi posiluje věta z Talmudu: Kdo by zachránil jediný život, zachrání celý svět,“ říká Václav Keprt.
Během lednové cesty na Haiti se tam však podařilo rozšířit projekt Adopce na dálku a uvažuje se o dalších možnostech pomoci. Týkají se například nákupu střechy nad hlavou pro tamní obyvatele, kteří v období dešťů v podstatě nebydlí, podpory rybolovu nákupem člunů, pořízení šicích strojů a dílen pro ženy.
Společně s Václavem Keprtem a Pavlem Nováčkem přijely do Olomouce na týdenní návštěvu Haiťanky z řádu modrých dívek, sestry Roseline Dorvilová a Sandrale Thomasová. „Náš řád se stará o lidi na okraji společnosti. Před 11 lety jsme začínali ve velmi špatných podmínkách. Postupně se naše aktivity rozšiřovaly, ale teprve po příjezdu otce Romana Musila na Haiti jsme navázali spolupráci s českou Charitou a vše se začalo zlepšovat,“ uvedla sestra Roseline. Svěřila se také, jak bylo zpočátku těžké odmítat děti, jejichž rodiče neměli peníze na příspěvek pro školu. Dnes už tento příspěvek není nutný, přesto musejí rodiče alespoň minimální částku zaplatit, aby se naučili podílet na vzdělání svých dětí. Sestra Sandrale dodává, že se velmi zlepšila kvalita výuky i fyzický stav dětí, které dostávají ve škole teplé jídlo.
Během návštěvy v Olomouci se řádové sestry setkaly s adoptivními rodiči projektu Adopce na dálku® – Haiti, navštívily olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a zúčastnily se několika besed. A co si od zdejšího pobytu slibují? Především informace a impulzy pro další práci a seznámení se s těmi, kteří pomáhají.
Projekt lze podpořit i na konto Adopce na dálku® – Haiti, č. ú.: 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou