16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Socha z Trutnovska míří k papeži

6. 3. 2018

|
Tisk
|

Sochu svatého Řehoře z Nareku, která vznikla na přání papeže Františka a odlita byla v umělecké slévárně v Dolní Kalné na Trutnovsku, předá 7. března arménská delegace v čele s autorem díla Davidem Erevantzim.

Vydání: 2018/10 Novináře pohřbil arcibiskup, 6.3.2018, Autor: Pavel Sršeň

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze


Arménský prezident věnoval papeži Františkovi před třemi lety model svatého Řehoře z Nareku, jednoho z nejvýznamnějších arménských svatých. Papeži Františkovi se soška natolik zalíbila, že projevil přání umístit velkou sochu sv. Řehoře do Vatikánských zahrad. Instalována bude tedy vedle Sixtinské kaple. Autor odešel z Arménie v 70. letech z politických důvodů do Paříže.
„Sochu do Vatikánu sice vezeme, ale předávat ji budou zástupci arménského lidu jako dar jejich země. Sochu jsme ulili metodou tzv. na ztracený vosk,“ říká o vzniku sochy pro papeže Pavel Horák, spolumajitel slévárny, jejíž dílo v minulosti odhalovala i britská královna. Sochař při této metodě dodá sádrový nebo hliněný model, na který ve slévárně udělají negativní formu, kterou následně vylejí roztaveným voskem, a tak vznikne nejprve vosková socha. „Ta se zaformuje do sarkofágu, znovu zahřeje, vosk vyteče a do štěrbiny se vyleje bronz. Samotná práce na Řehořovi trvala půl roku a vyšla skvěle. Občas se totiž stane, že odlitek je pórovatý a musí se předělat,“ dodává Pavel Horák. Socha je vysoká dva metry a váží 160 kg. Výšku sochy musel její autor přesně dodržet, neboť je pro ni připraven konkrétní prostor k umístění.
Papež František 23. února 2015, při 100. výročí arménské genocidy, potvrdil dekret o prohlášení svatého Řehoře učitelem církve. Teolog, kněz a mnich Řehoř z Nareku žil v druhé polovině 10. století na území historické Arménie, dnešního východního Turecka. Byl významným básníkem a učencem. Je považován za jednoho z největších autorů arménské literatury.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou