26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Snové koledy Miloše Boka zazní i živě

4. 1. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/2 Jaroslav Seifert, 4.1.2011

Těsně před Štědrým dnem bylo možno slyšet jeho hudbu prostřednictvím známého filmu Jiřího Stracha Anděl Páně. Jinak se adventní a vánoční čas tradičně stává pro Miloše Boka, dirigenta a skladatele chrámové hudby, zintenzivněním v jeho interpretačním i pastoračně-hudebním působení. Každoročně chystá se svými přáteli a žáky několik desítek provedení Rybovy České mše vánoční, většinou v odlehlých a romantických zákoutích plzeňské a litoměřické diecéze. V této době vydal letos i další CD se svými chrámovými skladbami, na kterém mimo jiné poprvé zaznívá i větší celek z oratoria Svatá Zdislava.

Není jinak příliš mnoho příležitostí slyšet chrámovou hudbu Miloše Boka přímo při liturgii. Důvodem je její interpretační náročnost i velké instrumentálně-vokální obsazení, které jeho hudba k provedení vyžaduje. Přesto se několikrát do roka nadšení příznivci Bokovy hudby scházejí k jejímu provozování a díky tomu zaznívá při liturgii i koncertech v různých chrámech po celých Čechách. Nejinak tomu bude i v neděli 9. ledna, kdy se do Prahy sjede na 160 účinkujících, aby provedli Bokovy Snové koledy, které se stanou tečkou za letošním skladatelovým vánočním programem. Koledy jsou volným pokračováním jeho předchozího cyklu Symfonické koledy. Již v tomto díle Bok přistoupil ke kompozici tohoto žánru dosti netradičně. „Na rozdíl od mnoha jiných úprav Bok známé vánoční melodie integroval do celkového instrumentálního hávu a spojil v jeden symfonický celek. Ve Snových koledách tuto ideu autor dále rozvíjí, a skladba je navíc velmi bohatá na kontrasty, což je dáno i tím, že výběr koled v tomto cyklu je mezinárodní. Bok sám jako liturgický varhaník věnuje velikou pozornost tomu, aby i kompozice tohoto druhu měly v sobě ducha liturgie a byly při mši dobře proveditelné,“ říká hudební publicista a znalec Bokova díla Jean Gaspard Páleníček. Snové koledy vyšly nedávno i na CD (více o desce i o dalších Bokových nahrávkách na www.milosbok.com). Pod autorovým vedením zazní Snové koledy při bohoslužbě v jezuitském chrámu sv. Ignáce v Praze na Karlově náměstí v neděli 9. ledna v 11 hodin a odpoledne pak na již tradičním koncertě v 16 hod. spolu s Rybovou vánoční mší v karmelitánském kostele v Praze 6 – Liboci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou