26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Slavnost světla hnutí Taizé

20. 11. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/48 Přichází advent, 20.11.2004, Autor: Martina Hošková

Příprava hnutí Taizé na Evropské setkání mladých
Asi 200 lidí se 12. 11. sešlo v  kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Praze–Strašnicích k modlitbě se zpěvy z Taizé. Tato již tradiční akce je vlastně přípravou na Evropské setkání mladých. Modlitbu provázel sbor a orchestr z několika farních společenství.

Pětidenní Evropské setkání mladých pořádá ekumenická komunita v Taizé, která dnes čítá přes 100 bratří z mnoha národů a církví, již od 80. let vždy koncem prosince v některém z evropských měst. Setkává se na něm zhruba 80 tisíc mladých lidí, kteří se společně modlí, sdílejí život ve farnosti a společně objevují, že mír a důvěra i mezi velmi rozdílnými lidmi jsou možné. Tato pětidenní zastávka na „Pouti důvěry na zemi“ je pro mnohé důležitým impulzem na další cestě. Letošní setkání se uskuteční v Lisabonu od 28. 12. do 1. 1. – více informací na: www.taize.fr. Toho loňského v Hamburku se mj. účastnila skupina mladých lidí ve věku 15-20 let ze strašnické farnosti s tamním kaplanem P. Janem Houkalem. „Považuji za ohromnou věc, že se tito mladí normální puberťáci na setkání dokážou modlit téměř tři hodiny denně a hodnotí to pozitivně,“ říká P. Houkal.

Výtvarná dekorace interiéru se díky kusům látek proměnila v prostor podobný chrámu Smíření v Taizé.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou