26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sezóna „troubených“ mší

24. 10. 2017

|
Tisk
|

Svátek sv. Huberta – patrona myslivců – si po celém Česku připomínají tisíce věřících nimrodů.

Vydání: 2017/43 Sezóna „troubených“ mší, 24.10.2017, Autor: Jiří Prinz


Průvod myslivců se zastřeleným jelenem doprovázený jezdci na koních a psovody. Taková scenérie se naskytla návštěvníkům víkendové svatohubertské slavnosti v severomoravské obci Bílá. Oslavy svátku sv. Huberta od začátku října probíhají také na řadě dalších míst. Minulý víkend například sloužil svatohubertskou mši svatou na Svatém Hostýně olomoucký arcibiskup Jan Graubner. A tento týden si svátek sv. Huberta připomenou v želivském klášteře či v novojičínské farnosti Bludovice.
Ta vůbec největší svatohubertská slavnost proběhla už první říjnovou sobotu ve východočeském Kuksu. Podle odhadu organizátorů ji navštívilo tři až pět tisíc lidí, kteří si tu mohli prohlédnout ukázky z řemesel a dovedností spojených s myslivostí (výrobu zbraní a nástrojů, sokolnictví, kynologii), ale také se zúčastnit „troubené“ mše svaté. „Pro mne je tento svátek příležitostí poděkovat Stvořiteli za možnost vykonávat práci, která mě naplňuje, a vyprosit si do další činnosti jeho požehnání,“ říká velmistr Řádu svatého Huberta Jan Votava.
Právě tento řád stojí za obnovou svatohubertských slavností po listopadu 1989 a jejich rozšířením do mnoha míst v republice. „Posláním Řádu sv. Huberta je skrze horlivé provozování myslivosti, při respektování mysliveckých tradic, myslivecké etiky a zvyklostí, při ctění přikázání a zákonů Božích, velebit Boha a svatého Huberta, patrona myslivosti,“ objasňuje Jan Votava. A dodává: „Členové řádu musí pracovat především na sobě a měli by dbát o svůj vlastní profesní a duchovní růst. V tom si troufám tvrdit, že je Řád sv. Huberta v myslivecké profesi jedinečným.“ Jak ale Jan Votava přiznává, různé oslavy svátku sv. Huberta jsou běžné jak ve střední, tak i v západní Evropě.
Současný Řád svatého Huberta navazuje na myšlenky a odkaz Loveckého bratrstva založeného hrabětem Šporkem roku 1695.
Svatý Hubert byl franský biskup a zakladatel města Lutychu. Podle legendy se zasvětil Bohu po setkání s jelenem na honu, a je proto patronem lovců a myslivců.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou