26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Setkání Taizé - poprvé v Chorvatsku

9. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/2 Křesťanská demokracie dnes a zítra, 9.1.2007

Na přelomu roku pořádala ekumenická komunita z Taizé již 29. ročník Evropského setkání mládeže. Do chorvatského hlavního města Záhřeb se sjelo na 40 tisíc mladých lidí, aby zde pokračovali v tzv. Pouti důvěry, kterou zahájil v roce 1978 bratr Roger Schütz.

„Čekali jsme mnoho let na chvíli, kdy bude setkání v Chorvatsku možné. Nejdřív tomu bránil komunismus, pak válka. Teď jsme konečně tady. Při vítání účastníků jsme prožívali velkou radost,“ řekl v rozhovoru pro Radio Vatikán představený komunity Taizé bratr Alois, který zároveň potvrdil, že setkání v Záhřebu bylo také snem bratra Rogera. „V Chorvatsku je hluboká víra a ve farnostech mnoho mladých lidí, což nelze říct o všech evropských zemích,“ dodal.

Mimořádné setkání
„Naše setkání je mimořádné v tom, že každý účastník byl umístěn v rodině, ne v nějakém neosobním hromadném ubytovacím prostoru,“ říká devětadvacetiletá Tihana, která celá léta čekala, až se setkání Taizé uskuteční u nich „doma“, v Záhřebu. „Chorvaté přijížděli na evropská setkání od samého počátku, i v době války. Nyní přišel čas setkat se právě zde, umožnit, aby mladí lidé poznali tuto církev, která trpěla, ale vždy si zachovala překvapivou vitalitu,“ říká bratr Richard z komunity Taizé.
Mladí lidé trávili na společných modlitbách denně asi dvě a půl hodiny. Odpoledne měli možnost vybrat si z bohatého programu: poznat chorvatské tance, navštívit mešitu, seznámit se s prací sester Matky Terezy nebo se zúčastnit přednášek a diskusí na různá témata.

Je to něco úžasného
Z přibližně 40 tisíc účastníků tvořili polovinu Chorvaté. Druhou nejpočetnější skupinou byli Poláci – více než devět tisíc. Z České republiky přijelo skoro 90 poutníků. Několika účastníků jsme se zeptali, co je sem přivedlo a co si chtějí odnést domů: „Pro mne je důležitá atmosféra společné modlitby, kterou zde mohu zakoušet. Okouzluje mne, že mohu s lidmi z celého světa mluvit o Bohu, a tak upevňovat svou víru,“ říká dvaadvacetiletý Jakub z polského Tarnova. Devětadvacetiletá Jarmila, která přijela s lidmi z brněnské Archy, se svěřila: „Je to něco úžasného – moci strávit silvestra s lidmi, kteří jsou naladěni na stejnou vlnu, na Krista. Dodává mi to sílu, abych si později v tom takzvaně normálním světě nepřipadala jako nenormální.“ Pro Krzysztofa, vozíčkáře z polských Siedlec, je důležitá sympatická a milá atmosféra: „Lidé jsou k sobě milí a slušní. Duchovní síla zde načerpaná mi musí stačit pro celý příští rok.“ Bratr Alois, převor komunity z Taizé, vyzval všechny účastníky, aby vydávali svědectví o své víře. „To, co se dotýká našeho srdce, si nemůžeme nechat pro sebe!“ Každá ze zastoupených zemí pak dostala od bratří z Taizé kopii ikony „Kristus s přítelem“. Ta bude putovat v jednotlivých zemích po společenstvích, ve kterých se mladí lidé modlí v duchu Taizé. U nás tato modlitba začne 17. ledna ve Zlíně. Více informací naleznete na www.rr49.cz
JANA MLADA HEISEROVÁ, kš, RaVat
 



Zajímavosti z „chorvatského Taizé”: 
-  letošní setkání bylo již druhé bez bratra Rogera, zakladatele komunity Taizé (zavražděného v srpnu 2005) 
-  v roce 1987 se setkání konalo docela blízko Chorvatska, a to ve Slovinsku. Tehdy však bratr Roger navštívil Záhřeb 
-  Loni se mladí sešli v italském Miláně a příští, již 30. setkání, proběhne ve švýcarské Ženevě
-  mladým lidem do Záhřebu zaslali své poselství také papež Benedikt XVI., ekumenický patriarcha Bartoloměj I., moskevský patriarcha Alexij II. a anglikánský primas – arcibiskup Rowan Williams
(kš, RaVat, red)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou