26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šestkrát o papeži Františkovi

22. 5. 2013

|
Tisk
|

Papež František sice letos na Velehrad nepřijede, ale byl viditelně přítomen aspoň v Praze na právě skončeném knižním veletrhu Svět knihy. Hned několik českých nakladatelů zde totiž představilo své novinky o tomto papeži.

Vydání: 2013/21 Praha oslavovala sv. Jana Nepomuckého, 22.5.2013, Autor: Jan Paulas

Od jeho volby uběhly přesně dva měsíce, a už tu máme o novém papeži šest knih od pěti nakladatelů. „František už je na cestě, jede z tiskárny v Českém Těšíně, přijďte za dvě hodiny a budeme ho tady mít,“ říká mi milá slečna na stánku Paseky. A skutečně za dvě hodiny držím v ruce knihu s názvem O nebi a zemi, která je pozoruhodným knižním rozhovorem dvou přátel, židovského rabína Abrahama Skorky a kardinála Jorgeho Bergoglia, nynějšího papeže Františka. Oba se scházeli v Buenos Aires, aby debatovali o otázkách víry, o vině a odpuštění, o Bohu a ďáblu, o politice, rodině, globalizaci i o úloze církve v 21. století.

Životní cestu papeže Františka přibližuje zase kniha Maria Escobara Papež František – muž modlitby, kterou k veletrhu vydala Mladá fronta. Životopisné dílo začíná stručným vylíčením jeho dětství v Buenos Aires v rodině italských přistěhovalců, která si ale nežila špatně. Nicméně jeho otec měl za to, že by bylo lépe, kdyby mladý Jorge poznal pravou hodnotu práce, a co opravdu obnáší vydělávat si na živobytí. Možná právě tato lekce ho zásadně nasměrovala na cestu skromnosti, houževnatosti a vnímání sociálních problémů. Kniha však provede čtenáře celým jeho životem a představuje i jeho názory a duchovní tvář.

Další kniha o papeži Františkovi se objevila na knižních pultech už těsně před veletrhem. Jde o publikaci německého novináře Simona Biallowonse František. Papež z druhého konce světa. Kniha, kterou vydal Portál, představuje nového papeže jako apoštola chudých a přítele lidí na okraji společnosti. Přibližuje nejen jeho životní příběh od dětství až po současnost, ale shrnuje i odkaz jeho předchůdce Benedikta XVI. a zamýšlí se nad přítomností i budoucností katolické církve a výzvami, jež před novým papežem stojí. Jde tedy o pohled v širších souvislostech. Kniha zahrnuje i papežovu promluvu po konkláve 15. března a vychází s předmluvou Tomáše Halíka.

První knižní titul na českém trhu, jehož autorem je sám papež František, připravilo nakladatelství Paulínky. Jde o útlou brožuru do kapsy, jejíž název Pokora, cesta k Bohu naznačuje, že je dobré nosit ji při sobě. Coby ještě kardinál Bergoglio v ní čtenářům objasňuje cestu pravé křesťanské pokory a inspiruje se při tom starobylou duchovní praxí otců pouště, zvláště Dorotheem z Gazy a jeho naukou o obviňování sebe sama. Paulínky ale měly na stánku ještě druhou horkou novinku s názvem Papež František. Život a výzvy. Zkušený žurnalista a vatikanolog Saverio Gaeta v ní stručně zachycuje životní příběh papeže Františka, nastiňuje jeho duchovní profil, ale také úkoly a výzvy, které na něho na Petrově stolci čekají – a neopomíjí ani citlivá témata (skandál Vatileaks, boj s pedofilií, dialog s islámem aj.).

Poslední kniha o novém papeži, kterou bylo možné na veletrhu zakoupit, pochází též z pera novináře a vatikanologa. Je jím Andrea Tornielli, který v knize František – papež chudých přibližuje život a myšlenky „papeže, který změní církev“. Kniha, kterou vydal Ikar, začíná Františkovým zvolením, ale připomíná i jeho předchozí život či okolnosti abdikace Benedikta XVI. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou