26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Se studenty se učí, žijí i modlí se

3. 1. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/1 Máš, cos od života čekal?, 3.1.2005, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

Na zřizovací listině kroměřížského arcibiskupského gymnázia se skví datum 9. března 1854. Olomoucký arcibiskup Bedřich Egon Fürstenberk svým pastýřským listem založil „arcibiskupský chlapecký seminář“. Po roce 1950 bylo ústavu znemožněno fungovat. Teprve po obnovení gymnázia arcibiskupem Františkem Vaňákem v roce 1991 sem začala chodit i první děvčata. Ta přitom nyní tvoří asi dvě třetiny všech studentů této v mnoha směrech inspirující církevní školy.

Svou slavnou historii si škola rozhodla připomenout uspořádáním putovní výstavy, kterou tvoří osm panelů o historii i současnosti školy. Jsou zde připomenuty významné osobnosti, které zde studovaly - například Jan Šrámek, předseda exilové londýnské vlády a zakladatel strany lidové, kardinál mons. Štěpán Trochta, vězeň nacismu i komunismu, či arcibiskup mons. František Vaňák. „Z novodobé historie pak výstava upozorňuje na významné úspěchy současných studentů: máme tři první místa v celostátních kolech soutěží SOČ, naši absolventi jsou dlouhodobě vysoce úspěšní při přijímání na vysoké školy a samozřejmě si připomínáme i úspěchy pěveckého sboru Ave,“ uvedl ředitel gymnázia Štěpán Bekárek. Výstavu viděli zájemci v mnoha moravských městech, nyní se vrací do Kroměříže, do tamního kláštera sestřiček sv. Kříže.

Petra for prezident

     „Právě nám tu vrcholí předvolební kampaň. Na prezidenta máme tři kandidátky,“ popisuje situaci na kroměřížském gymnáziu zdejší hlavní vychovatelka Anna Čechmanová. Z voleb nakonec vzešla vítězně Petra Vybíhalová z kvinty, která se tak na celý rok stala studentskou prezidentkou. Ta předsedá studentskému parlamentu, v němž zasedají jeden až dva zástupci z každé třídy. Prezident pak zajišťuje komunikaci s ředitelem, spirituálem i vedoucí vychovatelkou; společně se domlouvají na aktivitách, které chtějí studenti podnikat. Parlament zorganizoval i Studentskou akademii, kde své aktivity a výtvory představili členové zdejších kroužků: historický šerm, sportovní kroužky, aranžování květin... Hodně oblíbený je třeba i filmový klub, v jehož rámci se promítají duchovní filmy.

Každý večer je v prostorách gymnázia otevřen studentský klub, který ve vlastní režii provozuje právě parlament. Studenti tu pořádají besedy a přednášky, mohou se jen tak pobavit, zakoupit si malé občerstvení, zahrát kulečník nebo stolní hry. Klub funguje ke spokojenosti žáků i kantorů už tři roky. Parlament mimochodem má také svou ustavující listinu v podobě Buly svatohostýnské, kterou studenti přijali na výjezdním zasedání na Svatém Hostýně. Bula potvrzuje a vymezuje pravomoci prezidenta a činnost různých ministerstev (např. kultury a tělovýchovy).

Ave

Nejvíce studentů – asi 160 – se angažuje ve sboru Ave. Založil ho hned při znovuobnovení ústavu v roce 1991 František Macek. „Od té doby se snažím, aby si studenti to, co se teoreticky učí v hudební výchově, měli možnost prakticky vyzkoušet i ve sboru. Zkoušíme proto písně od gregoriánského chorálu až po současnost,“ říká. Ave se každý rok zúčastňuje různých soutěží, a to většinou s úspěchem – tím největším bylo vítězství na přehlídce katolických sborů ve Francii. Kvůli tomu, že zpívající studenti mají i řadu dalších zájmů, zkouší Ave jen jedenkrát týdně – o to je podle F. Macka složitější dosahovat takových úspěchů. Zatím se to Ave daří.

Studenti arcibiskupského gymnázia mají dvě hodiny náboženské výchovy týdně – tento údaj platí pro všechny ročníky. Na škole působí dva kněží: P. Arnošt Červinka, který vyučuje církevní dějiny, a spirituál ústavu P. Antonín Hráček. „V minulosti byla úloha spirituála více orientována směrem k věřícím studentům – vždyť všichni naši studenti bývali alespoň formálně věřící,“ říká P. Hráček. „Dnes, i když většina našich studentů zůstává stále věřící, je role kněze změněna. Jsem tu proto, abych do křesťanské školy vnášel duchovní hodnoty, za studenty se modlil, žil s nimi a všemožně jim pomáhal.“ Spirituál nejen vyučuje náboženství, kde dochází k jeho prvnímu kontaktu se studenty, ale mladí za ním přicházejí ke svátosti smíření a také se svými osobními věcmi. „Svěřují se s problémy víry, dospívání i rodinnými problémy. Bohu díky za to!“ říká kroměřížský spirituál.

Duchovní cvičení

Za spirituálem ovšem nechodí jen studenti. Je tu i pro kantory a vychovatele. „Každý rok pořádáme pro všechny zaměstnance naší školy duchovní cvičení,“ vysvětluje A. Hráček. Od pátku do neděle jede zhruba desítka pedagogů na chatu do přírody, aby tam v klidu a oproštěnosti od běžných starostí obnovili svou víru a načerpali nové síly. „V roce 2004 jsem zvolil téma Eucharistie – pramen svatosti v naší službě. Měli jsme několik přednášek k Roku eucharistie; k setkání patří také ztišení a společné modlitby, zpěv duchovních písní a mše svatá. Má-li někdo předávat víru a hodnoty evangelia dál, musí nejprve sám tyto hodnoty žít a rozvíjet,“ vysvětluje spirituál. Letos se na chalupě v Beskydech odehrála duchovní cvičení pro pedagogy již popáté. „Sešel se tam velice dobrý kolektiv. Bylo to pro každého z nás velmi povzbuzující, dalo nám to nové nadšení,“ vzpomíná vedoucí domova mládeže Anna Čechmanová.

Duchovní cvičení jsou ovšem pořádána i pro studenty. Koncem září proběhla Velká expedice za poznáním s mladými, kteří se připravují na křest nebo na první svaté přijímání. Za 14 dnů se pak uskutečnilo i setkání s ministranty. „Zamýšleli jsme se nad vztahem k modlitbě růžence. Mottem našeho dvoudenního setkání byl úryvek z Janova evangelia: ,Hle, tvá matka.‘ Duchovně jsme se snažili přijmout Marii za matku našeho života,“ vysvětluje Antonín Hráček. Ministrantské službě u oltáře se věnuje asi třicet kroměřížských kluků, se kterými se pravidelně každou středu schází jáhen Pavel Stuška.

Každý týden probíhá i duchovní obnova pro biřmovance – příprava trvá rok a letos se jí účastní asi padesát dětí. I pro biřmovance je pořádána víkendová obnova, kterou rádi navštěvují. A to není všechno: po skončení třídních schůzek jsou nachystána i dvoudenní setkání spirituála s rodiči; loni a předloni se jich zúčastnily na čtyři desítky rodičů.

Most vzájemných modliteb

Každé úterý večer se v kapli gymnázia slaví tzv. ročníková mše svatá, na které se dvě nebo tři třídy z daného ročníku podílí nejen čtením Božího slova, přímluv a přípravou zpěvu, nýbrž třeba i pantomimou nebo dramaturgickou scénkou reagující na poselství evangelia. „Je to taková jejich mše svatá,“ říkají pedagogové.

Každou středu probíhají v kostele sv. Jana Křtitele studentské mše svaté přístupné všem studentům; děti ze tří kroměřížských schol se zde střídají ve zpěvu. Ve čtvrtek je pak pravidelná adorace v kapli Nejsvětější svátosti – i tu mají na starosti studenti.

 Kroměříž má tři kostely, dvě farnosti a dále klášter sester sv. Kříže a klášter sester sv. Vincence - ty mají i vlastní nemocnici. „Mezi kláštery a gymnáziem jsme začali budovat most vzájemných modliteb – ony se modlí za nás a my za ně,“ usmívá se P. Hráček. Připomíná, že není výjimkou, jde-li některá maturantka z Arcibiskupského gymnázia studovat teologii. Každý rok se najdou jeden, dva, někdy i tři studenti, kteří se přihlásí do semináře.

Pater Hráček bydlí se studenty na chlapeckém patře domova mládeže, a tak za ním mohou zajít v podstatě kdykoliv, nejen půl hodiny nebo hodinu před každou mší. „Není dne, kdy bych nezpovídal,“ přibližuje náplň své služby spirituál. A jeho práce opravdu nese plody: „Přišel za mnou kluk ze čtvrtého ročníku, že chce být pokřtěn. Znal jsem ho už z dřívějška – měl jisté předsudky vůči víře. Když k nám nastupoval, říkal: „Věřícího tam ze mě rozhodně neudělají.“ Obrátila ho jeho spolužačka. Pokaždé, když mu ulítlo sprosté slovíčko nebo vzal jméno Boží nadarmo, s taktem a důrazem ho upozornila, že se jí to nelíbí. Mladík si postupně všiml, jak dívka naplno prožívá svou víru, a stala se pro něj takovým neformálním vzorem. No vidíte: a 14 dní po maturitě byl pokřtěn,“ uzavírá pater Hráček.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou