26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sarkofág kardinála Špidlíka je přístupný veřejnosti

30. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/27 Cyrilometodějské dvojčíslo, 30.6.2010

Sarkofág s ostatky kardinála Špidlíka je volně přístupný veřejnosti. Lidé se na něj mohou přijít podívat do velehradské baziliky. Rakev se zemřelým byla na místo posledního odpočinku přenesena už na začátku června za účasti arcibiskupa Jana Graubnera a blízkých kardinálových přátel z římského a olomouckého Centra Aletti.

„Kardinál Špidlík, který obracel pozornost církve ke křesťanskému Východu, vždy také zdůrazňoval, že jas vzkříšení musí překrývat chmury smrti. Co on už vidí ve světle věčném, my máme naznačeno právě jeho hrobem. Pravidelná, jemně opracovaná mramorová schránka sněhobíle září v apsidě přímo za oltářem, tedy směrem východním, ve světle nejstarších oken velehradské baziliky,“ řekl KT P. Jan Peňáz, předseda Matice velehradské. Sarkofág, který z řeckého mramoru vytvořil kameník Petr Novák, čeká ještě výzdoba mozaikami od slovinského jezuity a malíře Marka Rupnika. Části tohoto úkolu se ujal i velehradský sochař Otmar Oliva, jehož se zemřelým kardinálem pojilo dlouholeté přátelství a hluboké vzájemné porozumění. V závěru uplynulého týdne připevnil sochař na horní část sarkofágu po celé jeho délce faksimile podpisu kardinála Špidlíka a také data jeho narození a úmrtí. Písmena jsou vyrobena z bronzu a pozlacena. „Je správné, že pan kardinál spočinul právě tady, na Velehradě. Vedle arcibiskupa Stojana je dalším z jeho úhelných kamenů – budovatelů vztahů,“ říká k tomu Otmar Oliva.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou