26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šance pro slušné lidi

2. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/19 Mariánská zbožnost, 2.9.2004, Autor: Olga Valeská

Komentář Olgy Valeské
Je jasné, že vstupem do Evropské unie se u nás leccos změnilo a ještě hodně změní. Chtěla bych zdůraznit fakt, že tímto krokem jsme se dostali do slušné společnosti. Kdo srovnává toto společenství s někdejším sovětským táborem, neví, o čem mluví. Sovětskému svazu a jeho satelitům vládli diktátoři s krvavýma rukama, studená a bezohledná stranická mašinérie, zpočátku zaslepení a nenávistní ideologové, později bezpáteřní kariéristé. To oni naučili naši společnost bezbřehému sobectví podle hesla: Zachraň se, kdo můžeš a jak můžeš, na úkor druhých.
Evropská unie byla založena čestnými a slušnými lidmi západní Evropy, jejichž ideálem bylo vytvořit Evropu bez válek, bez diktátorů a beze strachu. Mohla jsem sledovat uskutečňování těchto cílů - od Společenství pro uhlí a ocel, přes Evropské společenství, až po Evropskou unii. Žila jsem téměř třicet let v Německu a viděla, jak se mění vztah Němců k sousedům v Unii, jak mizí předsudky vůči Francouzům a Angličanům, a naopak. Podobně je tomu ve vztazích mezi Angličany a Francouzi, a tak dále.
Při návštěvách Německa nebo Anglie mne mile překvapí slušnost, s níž se lidé k sobě chovají. Vidí ve vás prostě bližního a jsou ochotni vám pomoci, radou i skutkem, přeskočit byrokratické překážky. Je to samozřejmě dáno výchovou, odmalička, v rodině. Většina Západoevropanů byla totiž vychována v úctě ke křesťanským zásadám, k Božím přikázáním, i když si to třeba ani všichni neuvědomovali. Křesťanství je v západoevropské civilizaci, která na něm byla založena, vžité. Ovšemže i tam jsou ateisté či lidé nábožensky indiferentní. A není tedy divu, že někteří tamní křesťané se trochu obávají vlivu, který by převážně bezvěrecká Česká republika mohla mít na tyto lidi po svém začlenění do EU. Negativní vliv lidí, neuznávajících žádné mravní hodnoty, se totiž začal projevovat v západním Německu po jeho sjednocení s východním. Je tedy na našich křesťanech, aby se dokázali prosadit ve veřejném životě, jak ve své zemi, tak i v Unii. K tomu je ovšem nutné vyjít z izolace, do které jsme byli zatlačeni komunistickým režimem a z níž se mnozí z nás ještě nedokázali vymanit. Využijme šance, kterou nám vstup do Evropské unie nabízí.
komentar@katyd.cz
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou