26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Salesko baví Líšeň už pětadvacet let

22. 9. 2020

|
Tisk
|

V rámci oslav čtvrtstoletí působení v Líšni vypustili salesiáni pětadvacet balonků připomínajících kulaté jubileum. Snímek autorka

Vydání: 2020/39 Křesťanské symboly v politice, 22.9.2020, Autor: Lenka Fojtíková

Dopoledne mše svatá a odpoledne taneční vystoupení, koncert, nafukovací horolezecká stěna a devatenáct stanovišť pro rodiče s dětmi. To čekalo na všechny, kdo přišli v Brně na sídliště v Líšni oslavit pětadvacet let tamního Salesiánského střediska Salesko.

„Všechno začalo vlastně už v roce 1990, kdy z biskupství vzešla myšlenka, že by do Líšně na tehdy jedno z nejmladších sídlišť v Brně mohli přijít salesiáni,“ vrátil se ve vzpomínkách o třicet let zpět současný ředitel Salesiánského střediska P. Petr Matula SDB. „Salesko“, jak se tu středisku říká, zahájilo svou činnost 1. září 1995 ve stavební buňce, tzv. „likusáku“. V letech 1998 až 1999 byla postavena hala, kde se slouží mše svaté dodnes. 

Druhá stavební etapa se veřejnosti otevřela v roce 2004 a do současné podoby byl areál dobudován v roce 2010. Salesko v současné době nabízí 80 až 100 různých kroužků ročně. „Během týdne projde střediskem osm set až tisíc účastníků od nejmenších s rodiči až po dospělé,“ připomněl některá fakta ředitel. Provoz je tu i přes letní měsíce: letos o prázdninách Salesko pořádalo dvacet příměstských a tři pobytové tábory. V zimě se středisko zase stará od prosince do února o provoz kluziště.

„Našla jsem tu spoustu přátel a kamarádů. Vedle prima využití volného času pokládám za nejcennější společenství, kde jsem mohl vyrůstat. Dnes sem už vodím svou dceru,“ prozradil dvaatřicetiletý Lukáš Pospíšil.

Na líšeňském sídlišti žije jednadvacet tisíc obyvatel a ve Staré Líšni dalších šest tisíc. „Salesiáni jsou zde pro všechny a jsem rád, že je tu máme. Jsou profesionálové na práci s mládeží a my se díky tomu můžeme více věnovat seniorům. Nekonkurujeme si, ale úzce spolupracujeme,“ pochvaloval si na oslavě starosta Líšně Břetislav Štefan. 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou