Salesiáni seznamují v postě s africkou kuchyní

Vydání: 2010/11 Politické procesy 50. let, 10.3.2010, Autor: Jiří Prinz

S originálním způsobem postní přípravy přišli salesiáni z pražských Kobylis. Po celý měsíc březen nabízejí zájemcům možnost stravovat se podle afrického jídelníčku, který pro ně připravili.

Kuchyňkou salesiánského centra v pražských Kobylisích se line příjemná vůně. U pánvičky, na níž prská olej, stojí dva muži a cosi vaří. „U nás v Angole je vaření záležitostí žen. Dívky se to učí už od dětství, protože by se jinak nevdaly,“ říká jeden z kuchařů, Angolan Pedro Macaxi Ngonga, který žije v Čechách již patnáct let. „U nás to také tak bývalo,“ povzdychne si nad ženskou emancipací jeho pomocník u sporáku, známý houslový virtuos Pavel Šporcl a chápe se vařečky. Právě Pavel Šporcl je spolu s moderátorkou Adélou Gondíkovou hlavní mediální tváří celého happeningu. Zatímco známá moderátorka se rozhodla, že na konci měsíce připraví pokrm sama, Pavel Šporcl svěřuje přípravu jídla raději rodilému Afričanu Pedrovi. A co že se chystá dobrého? „Jídlo se jmenuje milpap s chakalakou a je to vlastně taková kaše s orestovanou zeleninou,“ vysvětluje Pedro. Celý happening je součástí projektu Adopce nablízko, jímž salesiáni chtějí pomoci ohroženým dětem a mládeži v různých koutech světa. Salesiáni prostřednictvím projektu vysílají do zemí, jako je Zambie, JAR, Mexiko, Indie a další, své dobrovolníky, kteří se zde starají o sirotky, děti ulice či o mládež s kriminálními sklony.

Šporcl: CHUTNÁ TO VÝBORNĚ!

Jídlo je již hotové. Pavel Šporcl pod dohledem Pedra nabírá sběračkou osmaženou zeleninu a navrch přikládá kopeček kaše. „U vás je kaše, brambory nebo knedlík označován jako příloha a maso je považováno za hlavní chod. V Africe je tomu naopak. Hlavním jídlem je kaše, zatímco osmažená zelenina slouží jako příloha,“ vysvětluje Pedro „drobný“ rozdíl. „Ale chutná to výborně,“ reaguje Pavel Šporcl a dodává: „Pokud tento projekt pomůže poukázat na chudobu Afriky, má smysl.“

Sdílet článek na: 

Sekce: Zpravodajství, Domácí, Články

Diskuse

V diskuzi není žádný příspěvek. Diskuze již byla uzavřena.




Aktuální číslo 27-28 28. června – 11. července 2022

Z Ukrajiny až na Velehrad

Manželé Lili a Oleksij Ostapčukovi jsou absolventi Kyjevské národní univerzity kultury a umění. Oba vystudovali hru na damburu, což je typický ukrajinský hudební nástroj.

celý článek


Brněnské Výstaviště opět ožije konferencí

Po dvouleté pauze způsobené pandemií se na brněnské výstaviště vrací Katolická charismatická konference.

celý článek


Chci nabourat mýtus rudé Karviné

Dny teď tráví v archivech a s pamětníky. KARIN LEDNICKÁ se při přípravě závěrečné části svého knižního díla Šikmý kostel noří do dějin Karvinska v 50. letech.…

celý článek


Překonali jste krizi v manželství? Napište nám o tom

Sesbírat příběhy manželských zkušeností se vztahovým karambolem, které se podařilo překonat, by chtěl dlouholetý průvodce snoubenců a autor příprav na manželství,…

celý článek




Redakční systém WebRedakce - NETservis s.r.o. © 2022

© Katolický týdeník 2004 - 2018, všechna práva vyhrazena     Mapa webu RSS kanál XML Sitemap  |  Online platby přes GoPay