16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Projekt nabral obrátky

6. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/13 Aby děti byly šťastné, 6.9.2004, Autor: Štěpán Plaček

ŘEDITEL PROJEKTU ADOPCE V UGANDĚ NA TURNÉ V ČESKU
Osm českých a moravských měst během svého turné po České republice navštívil ředitel charitního projektu Adopce na dálku(R) v Ugandě Steven Ssenyonjo. Na všech místech se setkával s adoptivními rodiči a příznivci této formy pomoci dětem v chudé africké zemi. Projekt v Ugandě probíhá v okrese Buikwe, asi 80km od hlavního města Kampala. Toto území zahrnuje 30 vesnic s více než 30 000 obyvateli. S ředitelem projektu jsme hovořili o rozvoji tohoto charitního díla.


Můžete přiblížit počátky projektu Adopce na dálku v Ugandě?
Z počátku zprostředkovávala adopce ugandských dětí charitativní organizace z Londýna, která hledala 'rodiče' ve Velké Británii. Tato pomoc zůstávala ve velmi malém rozsahu - podařilo se pomoci dvanácti dětem. V roce 2000 přišel z Londýna e-mail od Lenky Černé. Ona tenkrát mezi neziskovými organizacemi zjišťovala, jak by se jako dobrovolnice mohla dostat do zemí Třetího světa. Její příjezd do Ugandy byl opravdovým požehnáním. Projekt nabral obrátky a dorostl až do dnešní podoby.

K čemu se od té doby dospělo?
Adopce proběhla u více než 3060 dětí (pouze 20 ve Velké Británii). Celkem zaregistrovaných dětí je 4800. Těch asi 1700 dětí tedy ještě čeká na adopci. Projekt se však neomezuje jen na tuto formu pomoci. Podporujeme celé komunity v jejich rozvoji a máme speciální projekty, které jim pomáhají naučit se takovým činnostem, které jim budou přinášet příjmy. Dnes také podporujeme studenty, aby mohli studovat na univerzitách a vyšších školách, dříve jsme podporovali jen základní a střední vzdělání. Další naší nadějí je plánovaná stavba nemocnice a školy pro porodní asistentky.

V jaké fázi je tento projekt?
Oficiální úřady stavbu odsouhlasily a moc jí fandí. Nemocnice bude součástí sítě vládních nemocnic. Z toho vyplývá řada výhod - například hrazení platů lékařů. V červnu nebo v červenci by se mělo začít stavět a do konce roku by nemocnice měla stát.

Jak vypadá možnost zdravotního ošetření ve vesnicích, v nichž projekt působí?
Ta situace je přímo ubohá. Nemocnice, které v těch vesnicích případně jsou, nemají základní vybavení. Často jsou navíc tak daleko, že je do nich potřeba dlouho cestovat.

Mají děti vůbec nějakou možnost pravidelné zdravotní péče?
Pravidelné ne. Jen když dítě onemocní, tak ho rodiče vezmou ke vzdálenému lékaři.

Ředitel Steven Ssenyonjo během turné po českých a moravských městech
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou