16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Práci mezi Romy bych neměnil

19. 3. 2019

|
Tisk
|

Romské poutě nebo živelné modlitby chval – to si představíme, když se řekne „pastorace Romů“. Na východě Slovenska, kde Romové tvoří až polovinu obyvatelstva a kde řada z nich žije v sociálním vyloučení, našla církev způsob, jak jim přinášet evangelium dlouhodobě, systematicky a jak skrze Boží slovo měnit jejich životy k lepšímu. Práci Řeckokatolické romské misie (GRM) představuje její ředitel P. Martin Mekel.

Vydání: 2019/12 Biskupové se modlili na poušti, 19.3.2019, Autor: Alena Scheinostová


 
To volání se začalo ozývat ještě za studií bohosloví. Nejdřív šlo o soukromá setkávání, pak mě spolužák, který se znal se salesiány, přizval, abych s nimi po prázdninách docházel do osady v Jarovnicích. V mé první i druhé farnosti pak bylo více Romů než Slováků. Kvůli mému působení vznikalo hlavně na straně Slováků mnoho napětí vůči mně a spousta zbytečných problémů – a já jsem zase stále silněji cítil, že by byla potřeba i nějaká práce s Romy mimo farnost. Nakonec mě biskup uvolnil čistě pro službu v romské misii.
Ano, i s vlastním farářem a chodí tam také místní Romové, když si přejí pokřtít děti a podobně. GRM nemá farnost nahrazovat. Naším smyslem je přivádět lidi k Bohu.
Je to na Slovensku stejný problém. I proto vznikla romská misie. Někdy sice slýcháme výčitky, že vedeme Romy zvlášť a nesnažíme se je začlenit, že by se to tak v církvi dělat nemělo – a je to do jisté míry pravda. Na druhou stranu když se rozhlédnete po světě, každý národ má potřebu mít to své, budovat svoji vlastní identitu, mít se s čím ztotožnit. A tak i Romové mají své zvláštnosti, a stejně tak je mají Slováci. Takže osobně si nějaké úplné začlenění Romů do slovenských farností neumím představit. Jen velmi malé procento Romů by se tomu umělo přizpůsobit a zase jen malé procento Slováků by Romy mezi sebou dokázalo respektovat.
Máme tuto budovu v Čičavě, na začátku našeho působení se nám ji Božím řízením podařilo koupit v dražbě. Je přímo na kraji romské osady, ale uměl bych si ji představit i jinde, protože paradoxně odtud k nám chodí nejmíň lidí – to už spíš přijdou z druhé osady na opačném konci obce nebo z okolních vesnic. Pak máme několik dalších center a kaplí – ať už v našem vranovském okrese nebo v okolí Bardejova, Prešova či Staré Ľubovni. Rozrůstáme se. Několik let jsem byl v této službě jediný kněz, pak jsme byli dva, od loňského léta je nás už sedm. Snažíme se teď také najít dárce, abychom mohli pro naše kněze a jejich rodiny zařídit bydlení.


P. MARTIN MEKEL (*1974) je řeckokatolický kněz a ředitel východoslovenské Řeckokatolické romské misie (GRM). Žije s rodinou v Čičavě v okrese Vranov nad Topľou. GRM v roce 2017 zastřešila dosavadní evangelizační projekty pro Romy na území Prešovské eparchie. Dnes se její služba rozvíjí již ve třech zdejších okresech. Vedle katechetických kurzů a formace pro jednotlivce i manžele nebo duchovních seminářů pro ženy sem patří mj. školení romských lídrů, kteří dále evangelizují ve svých komunitách, doprovázení chlapců s povoláním ke kněžství, modlitební setkávání, časopis Rómska Samária nebo umění a hudba. Z GRM vzešla i známá kapela F6, která vystupuje i v ČR.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou