16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež nás všechny překvapuje

10. 9. 2019

|
Tisk
|

ANDREA TORNIELLI platí za jednoho z nejznámějších vatikanistů. Za hlavní úkol žurnalistiky považuje psaní příběhů. Vloni si jej papež František vybral, aby se stal edičním ředitelem Dikasteria pro komunikaci, kuriálního úřadu, který čtvrtým rokem spravuje vatikánská média a dohlíží na jejich reformu.

Vydání: 2019/37 Naděje, pokoj a smíření pro Afriku, 10.9.2019, Autor: Tereza Zavadilová



Hlavním úkolem dikasteria je informovat o krocích papeže Františka. Cílem reformy, na které se pracuje od roku 2015, je pak sjednocovat technologicky a obsahově všechna média Svatého stolce, tedy rozhlas, televizi, tisk a webové zpravodajství Vatican News se svými již 38 jazykovými sekcemi. Pro církev je celý svět jako jeden spojený národ, ale zároveň chceme respektovat různé pohledy a kultury.
Také úzce spolupracujeme s oficiálním vatikánským deníkem L’Osservatore Romano a tiskovým střediskem. Do budoucna chceme zvýšit kvalitu žurnalistiky a reagovat na vývoj digitálních médií a online aplikací. Pracujeme na projektu webového rozhlasu a televize. A v řádu měsíců by měla fungovat naše vlastní zpravodajská agentura.
Ano, ale potřebujeme určitě i hluboké analýzy, dobré a kvalitní články.
Úkolem novinářů je přinášet na prvním místě fakta, to je absolutní priorita! A to nemám na mysli pouze události, ale reálný život lidí a církve. Nově se každý týden snažíme přinášet alespoň jeden takový případ v rubrice „stories“, tedy příběhy. Žádám redakce různých jazykových sekcí, aby ve svých zemích hledaly dosud neznámé příběhy. Nedávno to bylo křesťansko-muslimské manželství, jindy klášter sester, které trpí Downovým syndromem, nebo pěší pouť dvou mladých Francouzek do Jeruzaléma. Šly bez peněz a zajištěného ubytování, klepaly na dveře domů a prosily o pomoc.
Mojí vizí je mít jeden takový příběh denně. Čtenáři a posluchači jsou spíše ochotní naslouchat osobnímu svědectví ze života, než slyšet analýzu života ostatních. Ani abstrakce není dobrá komunikační metoda, zatímco s dobrými příběhy můžete lidem předávat evangelium, aniž by to bylo na první pohled vidět. Nepřinesete tím sice žádnou převratnou teorii, ale komplexní pohled na realitu. A úkolem dobré žurnalistiky obecně – zdaleka nejen té křesťanské – je pomáhat lidem porozumět okolní realitě.
V naší společnosti, která žije sociálními médii, je polarizovaná a kde se mnohá témata často zjednodušují, se zdá, že existuje jen černá, nebo bílá verze reality. My a oni. Křesťané a muslimové. Realita ale není nikdy jednoduchá! Takže je třeba osvětlovat ty části skutečnosti, které nejsou tolik známé. Tak se lze dotknout srdcí lidí. Nějakým 80 nebo 90 % jejich života se totiž v médiích vůbec nedostává pozornosti.


ANDREA TORNIELLI (nar. 1964) je italský novinář s 30 lety praxe v investigativě, odborník na Vatikán, ediční ředitel Dikasteria pro komunikaci. Vystudoval starořečtinu. Pracoval v katolických i světských novinách Il Sabato, 30Giorni, Il Giornale nebo La Stampa. Založil analytický portál Vatican Insider a měl svůj pořad v Radiu Maria. Vydal kolem 60 knih včetně biografie papeže Pia XII. nebo sv. Pia z Pietrelciny, věnoval se tématu holokaustu či postavě historického Ježíše. Česky vyšlo: Jméno Boží je milosrdenství. Rozhovor s papežem Františkem; František – Papež chudých. Život, myšlenky a slova papeže, který změní církev; Kvítky papeže Františka; Zázraky Jana Pavla II. Tornielli je ženatý a má tři děti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou