26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Most mezi Izraelem a Palestinou

7. 4. 2021

|
Tisk
|

Německý sociální pracovník BURGHARD SCHUNKERT už 35 let pomáhá ve Svaté zemi tělesně i duševně handicapovaným dětem a dospívajícím začlenit se do společnosti. „Vedlejším produktem“ jeho organizace Life-gate (Brána života nebo Brána k životu) je porozumění mezi Palestinci a Izraelci.

Vydání: 2021/15 Opět jiné Velikonoce, 7.4.2021, Autor: Tereza Zavadilová



O Svatou zemi jsem se zajímal odjakživa. Pocházím sice z věřící rodiny, ale uvěřil jsem až v 16 letech v prostředí ekumenické křesťanské organizace YMCA, což mě zásadně nasměrovalo. Po obyčejných zaměstnáních – v továrně a v různých firmách – jsem vystudoval sociální práci. Tehdy jsem začal pracovat s problémovou mládeží. Každý rok jsme s těmito lidmi cestovali do zahraničí, přičemž první zemí byl Izrael. Navštívili jsme kibuc (zemědělskou osadu komunitního typu – pozn. red.), společně tam pracovali a skamarádili se s mnoha místními lidmi.
Roku 1987 se mě pak jeden člověk – také Němec, který sloužil v domově pro postižené lidi v Bajt Džalá na předměstí Betléma – zeptal, zda bych se k nim nechtěl připojit. Souhlasil jsem. Právě z tohoto domova jsme velmi pomalu budovali Life-gate. Zdůrazňuji slovo „jsme“, protože služba stojí na místních Palestincích, kterým lidé z různých evropských zemí pomáhají a naslouchají jejich potřebám. Ne jim říkají, co mají dělat.
V Betlémě je takových středisek více. Ovšem to, co nabízíme my, je celostní přístup: snažíme se dívat na všechny aspekty života lidí s postižením. Poskytujeme jim vzdělání (provozujeme mateřskou školku, základní školu a odborné učiliště), lékařskou a fyzioterapeutickou péči a také intenzivně spolupracujeme s jejich rodinami. Rodiče bereme jako partnery personálu, mají svůj podíl na péči.
Zaprvé to symbolizuje bránu, která je doširoka otevřená lidem takovým, jací jsou. Každá lidská bytost je jedinečným Božím stvořením, má právo na lásku, přijetí a rozvoj. A zadruhé – mnozí lidé jsou po odchodu od nás schopni samostatného života. Řadě z nich se tak „brána do společnosti“ otevře za jeden nebo dva roky, když například nastoupí do běžné školy nebo si najdou práci.
Ze začátku byla Life-gate zcela závislá na donátorech ze zahraničí. Nevěřím ale, že by se o sebe postižení lidé nedokázali postarat. Že to obvykle nezvládají, značí, že dostávají velmi málo příležitostí. Odborně je proto vzděláváme a vytváříme jim pracovní místa. Uplatní se tak v prádelně, která spolupracuje s hotely, v kuchyni naší restaurace, jako výpomoc v cateringu nebo hostelu. Máme tu i čtrnáct řemeslných dílen. Pletené a tkané výrobky, keramiku, hračky, olivový olej nebo typickou místní směs koření zátar, které vyrobí, prodáváme do celé Evropy. V roce 2019 jsme si těmito službami vydělali více než polovinu ročního rozpočtu, který je zhruba 1,3 milionu eur (v přepočtu cca 34 milionů korun), přičemž druhá polovina pochází z darů. Věřím, že časem si budeme schopni zajistit až 80 % potřebných financí.


BURGHARD SCHUNKERT (*1954 v Gießen, Německo) je sociální pracovník, který se od konce 80. let věnuje pomoci handicapovaným lidem na Západním břehu Jordánu, tedy na palestinském území. Před 35 lety tam v Bajt Džalá na předměstí Betléma založil organizaci Life-gate, kterou dodnes řídí. Žije stále „na cestě“ mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou. Je ženatý a má tři děti.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou