26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Lidi, buďte na sebe lidi!

20. 6. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/25 Křesťané a sekulární média, 20.6.2006, Autor: Antonín Randa

Jak bude podle vás vypadat církev u nás za padesát let?
PETR SVAČINA, Praha
Nejsem prorokem. Kdybychom tuto otázku položili lidem před padesáti lety, asi by se také netrefili. Ví to Bůh a to mě uklidňuje. Pokud se na to dívám z lidské perspektivy, těžko budeme masovou církví. Ale jsem přesvědčen, že církev pořád bude solí země a světlem světa, a brány pekel ji nepřemohou.

Mohu na svém těle nechat vyzkoušet nový lék, který by mi eventuálně mohl způsobit smrt? Není to těžký hřích proti pátému přikázání?
JAROSLAV POSPÍŠIL, Olomouc
Já bych s tím raději nehazardoval. Myslím, že farmacie má mnoho jiných možností, jak léky zkoušet. Vzhledem k míře rizika by se to dalo vnímat jako jednání proti pátému přikázání.

Jak myslíte, že dopadnou Češi na MS ve fotbale? Pojedete se podívat?
ANTONÍN KŘÍŽ, Praha
Na mistrovství světa nepojedu, ale počítám s tím, že se na zápasy budu dívat v televizi. Samozřejmě bych našim přál, aby se stali mistry světa. Ale když se to nepodaří, nebudu se zlobit. A pokud by ani nepostoupili ze skupiny, za čtyři roky budou mít další možnost.

Mám problémy s výpadky paměti. Mohu si k písemné maturitní zkoušce vzít „tahák“, který bych použila v případě velkého výpadku?
MICHAELA KOPČILOVÁ, olomoucká arcidiecéze
Tahák je vždycky záchytný trám každého študáka. Jsem však přesvědčen, že když si tahák vypracovávám, informace z něj si ukládám do hlavy. Takže bych tazatelce doporučil, ať si taháky klidně vyrobí, protože je stejně potřebovat nebude.

Bylo by třeba provést ve všech ostravských farnostech tvrdou vizitaci a vyhodit z obětních stolů všechno zbytečné, různé svícny, květiny apod. Zastiňují kalich, konvičky a lidé je nevidí. Proč se nedodržuje II. vatikánský koncil?
MARIE DLUHOŠOVÁ
Já se domnívám, že se druhý vatikánský koncil v ostravských farnostech dodržuje. Instrukce hovoří o tom, že oltář má být ozdoben svíčkami a květinami. Pokud je mi známo, kalich vždycky vidět je. Konvičky tam nemají co dělat, ty se jenom přinesou a hned odnesou. Oltář není odkládací stůl a navíc na oltáři chci především vidět Krista a tomu chci i ten obětní stůl pěkně ozdobit.

Proč se zatajuje, že Adventisté sedmého dne jsou sektou, která nás odsuzuje do horoucího jezera proto, že slavíme neděli a ne sobotu?
JURAJ MIHÁL, Karviná
Každý, kdo trošičku studoval, ví, že církev Kristova je jedna. Ostatní jsou nám nějakým způsobem odloučeni, ale snažíme se s nimi nalézt společnou řeč. Někdy se to daří více, jindy méně, ale nedomnívám se, že bychom zatajovali, že adventisté nejsou součástí katolické církve.

Čím byste chtěl být, kdybyste nebyl biskup?
VERONIKA MATĚJOVÁ, Brno
Ještě než jsem nastoupil do semináře, tak jsem rok po maturitě strávil na filozofické fakultě. Studoval jsem tam obor latina a angličtina, ale původně jsem chtěl dělat latinu, dějepis. Právě pedagogická dráha mě vždycky lákala, takže asi bych pracoval v této oblasti.

Co znamená pojem „personální farnost“, který se objevil v nedávném rozhovoru s Tomášem Halíkem v Katolickém týdeníku?
ANNA ČECHMÁNKOVÁ, Hulín
Existuje farnost teritoriální, tak jak ji známe, a existuje také farnost personální, která se přímo nekryje s nějakým územím, ale zahrnuje určitou skupinu věřících - vysokoškoláky, odboráře, národnostní menšiny žijící na území našeho státu, ale může to být i třeba loď s námořníky a kaplanem na palubě.
To, že je člověk součástí personální farnosti neznamená, že je vyčleněný ze své farnosti domácí. Jde o to, že pokud se vytvoří společenství lidí, které něco spojuje - navštěvují stejnou školu nebo mají stejné životní poslání - lze vytvořit personální farnost.

Na různých místech Starého zákona se dočteme, jak různí proroci a králové dostávali příkazy od Hospodina, někdy dost tvrdé - k hubení nepřátel, včetně žen a dětí. Ale Ježíš říká, že nepřišel na svět, aby Starý zákon zrušil, ale naplnil! To těžko chápu.
JANA LUKÁŠOVÁ, Uherské Hradiště
Ježíš skutečně přišel naplnit Starý zákon. Ale právě v tom, co Starému zákonu tak trošku scházelo. V prožívání lásky. Jestliže ve Starém zákoně dostávali králové a proroci nějaké příkazy, tak to bylo víceméně na ochranu vyvoleného národa, před neustálými útoky ze všech stran. Bylo také běžné, že se tito králové či proroci pro větší důvěryhodnost zaštiťovali Hospodinem. Chtěli vyprovokovat izraelský národ k tomu, aby se nepříteli postavil a své území bránil.

Byl jste veden v registru svazků StB č. 27010 jako agent pod krycím jménem 'Plzeňák' od 23.3.1984 až do listopadu 1989. Jak se s tím vyrovnáte před Bohem a před námi - Božím lidem?
MARIE RÚT KŘÍŽKOVÁ, Praha
Tahle otázka mě trápí už čtrnáct let, kdy vyšly první seznamy. Mohu k tomu říct jediné. Před Pánem Bohem mám čisté svědomí a vím, že až před ním budu stát, v této otázce obstojím. Co se týče vyrovnání se s Božím lidem, tam to záleží jen na něm. Já už jsem na toto téma několikrát hovořil, ať už na stránkách Katolického týdeníku, nebo i u nás v regionálním tisku. Nemohu to každému člověku zvlášť vysvětlovat. Tady už záleží jen na tom, zda mi Boží lid uvěří, nebo neuvěří. A jestli se někdo počítá k těm, kteří mi nevěří a domnívají se, že jsem zklamal, mohu je jenom poprosit o odpuštění.

Jak pokračuje vyhodnocování závěrů Plenárního sněmu katolické církve v ČR? Byl již sněmovní dokument „Život a poslání křesťanů v církvi a ve světě' schválen Římem? Jakým způsobem by mohly být závěry tohoto dokumentu převáděny do denní praxe naší ostravsko-opavské diecéze?
VÁCLAV DVOŘÁK, Jeseník
Dokument se zatím z Říma nevrátil, ale jakmile nám bude zaslán, počítáme s jeho vytištěním. Pak bude záležet na lidech ve farnostech, jak na něj zareagují. Diecéze mohou svolat synody a já osobně bych velice uvítal, kdyby i laici opět obnovili sněmovní kroužky. Věřících, kteří se účastnili sněmovních kroužků, nebylo příliš mnoho, ale za jejich práci jim patří velký dík.

Jak nejraději odpočíváte?
ALEXANDRA HEČKOVÁ, Ostrava
Pokud fyzicky, tak vleže, a pokud psychicky, tak strašně rád chodím po Beskydech.

Máte doma zvíře?
PAVEL MOTYČKA, Petřvald
Občas a je to hrozné. V létě v noci začne létat a bzučet mi u ucha. Dříve jsem měl tři pejsky. Takové malé podvraťáčky - byli moc milí. Vždycky říkávám, že měli pohřeb bez lidí a bez muziky, ale za to s knězem a do hrobu. Při tom způsobu života, který teď vedu, bych ani nepovažoval za zodpovědné mít pejska. Člověk je každou chvilku pryč a těch povinností je příliš mnoho. Takže teď nemám, kromě těch komárů, žádné zvíře.

Co byste vzkázal čtenářům Katolického týdeníku?
Asi dvě věci. První: Lidi, buďte na sebe lidi. A to druhé, to rád vždycky říkávám při biřmování: Největší poklad, který jako křesťan mám, je moje víra, a nikdo jiný než já mi ho nemůže vzít.

FRANTIŠEK VÁCLAV LOBKOWITZ se narodil 5. 1. 1948 v Plzni. Pochází z pěti dětí, nejmladší bratr je rovněž knězem.
Maturoval v roce 1966 na gymnáziu v Plzni. Po ročním studiu na Filozofické fakultě UK přestoupil v r. 1967 do Litoměřic na Teologickou fakultu. V letech 1968-1969 studoval na Teologické fakultě v Innsbrucku, na kněze byl vysvěcen 15. 8. 1972. V letech 1972-1974 vykonával vojenskou službu, po návratu byl půl roku bez státního souhlasu. V roce 1968 vstoupil do řádu premonstrátů v klášteře Teplá, kde 10. 8. 1972 tajně složil slavné řeholní sliby. Dne 17. 3. 1990 byl papežem Janem Pavlem II. jmenován titulárním biskupem v Catabum Castra a světícím biskupem pražské arcidiecéze. Biskupskou konsekraci přijal 7. 4. 1990.
Dne 30. 5. 1996 byl jmenován prvním diecézním biskupem nově zřízené ostravsko-opavské diecéze. V rámci biskupské konference je členem komise pro výchovu a vzdělávání, kde má na starosti regionální školství. Je také předsedou komise ekonomicko-právní a v lednu 2005 byl zvolen místopředsedou ČBK.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou