26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jen hodná paní přes umírání?

30. 10. 2018

|
Tisk
|

Je nositelkou státního vyznamenání, jehož udělení trefně vysvětluje neoddiskutovatelné přízvisko „zakladatelka hospicového hnutí v České republice“. MARIE SVATOŠOVÁ je také horlivou hlasatelkou evangelia nejen životem, ale i slovem. Například v právě vycházejícím knižním rozhovoru Neboj se vrátit domů.

Vydání: 2018/44 Proč slavíme svátky zesnulých?, 30.10.2018, Autor: Jiří Macháně



 
Skvěle! Nemůžu si to vynachválit. Jsem ve věku, kdy už mnoha lidem leccos nefunguje, a já zatím chodím, vidím, slyším, pořád mám co dělat a nenudím se. Dokonce ještě trefím domů, i když občas zapomínám. Onehdy jsem si říkala: „Doprčic, kde je ta bramboračka? Vždyť jsem si ji ohřívala.“ Nakouknu do mikrovlnky – nic. Talíř umytý a uklizený. Takže jsem ji snědla a nevěděla o tom. Jestli jsem se před jídlem pomodlila, tak naprosto bezmyšlenkovitě, protože o tom taky nevím. Ale jinak zatím dobrý.
Nebyl jediný, kdo mě takhle uháněl. Odmítala jsem všechny, protože jsem žila s pocitem, že už jsem všechno řekla – a bylo by trapné se opakovat. Nemám problém jít s kůží na trh, když to může posloužit dobré věci. Potřebu se ukazovat ale opravdu nemám. Už toho i bez knižního rozhovoru bylo až až.
Nebylo to „najednou“. Když Aleš pořád tvrdil, že by bylo dobré všechno říci na jednom místě, požádala jsem ho, ať se mi půl roku neozývá. Že se chci nejdřív modlit za rozlišení, abych věděla, jestli je to jen jeho výmysl, anebo Boží vůle. O modlitby jsem samozřejmě poprosila i můj fanklub mnichů trapistů v Novém Dvoře. Aleš se ozval přesně za půl roku, v době, kdy mi už bylo jasné, že bych to odmítat neměla.
Knížka má devět kapitol. Jedna z nich je věnovaná P. Ladislavu Kubíčkovi, knězi, který mi změnil život. Další jsou o hospicích, smrti a umírání. Ale rozpovídala jsem se i o osobním životě: jak jsem se vyrovnávala se smrtí svých blízkých, o rodině, o našem manželství, o mém duchovním životě. Intimní prožitky jsem původně zmiňovat nechtěla. Aleš se mě na ně vyptával opravdu citlivě. A pokud jsem se chtěla podělit zejména o radost ze života s Pánem Bohem a k němu nasměrovat hledající nebo nevěřící čtenáře, nelze se osobním tématům prostě vyhnout.

MUDr. Marie Svatošová (nar. 20. listopadu 1942) je česká lékařka, spisovatelka a publicistka. Je zakladatelkou a vůdčí osobností českého hospicového hnutí. Založila občanské sdružení Ecce homo – Sdružení pro podporu domácí péče a hospicového hnutí a v roce 1995 otevřela první hospic v ČR v Červeném Kostelci. Je nositelkou medaile Za zásluhy III. stupně z rukou prezidenta Václava Havla a medaile Za zásluhy o stát z rukou prezidenta Miloše Zemana. Církev její práci ocenila Svatováclavskou medailí. Je aktivní katolička, ve farnosti v Praze--Řepích se spolupracovníky vede kurzy Alfa. Je autorkou nebo spoluautorkou jedenácti knižních titulů. Pro Katolický týdeník píše pravidelně fejetony.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou