16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Hezké řeči by nikdo neposlouchal

14. 8. 2018

|
Tisk
|

Jedny zneklidňuje, v mnoha dalších budí nadšení a opravdový zápal pro Krista. Známý spisovatel, exercitátor a františkánský kněz RICHARD ROHR přijel nedávno přednášet do Prahy. Vyšetřil si chvíli i na rozhovor pro Katolický týdeník.

Vydání: 2018/33 Nanebevzetí s procesím i kroji, 14.8.2018


Nejen zralým křesťanem, ale prostě zralým člověkem, ačkoli vycházím z křesťanské zkušenosti. Úvodem popisuji to, co jsem nazval první půlí života, pak se věnuji přechodovému období a nakonec mluvím o druhé, zralé polovině. Tento jazyk jsem převzal od C. G. Junga: to, co děláme v první polovině života, je podle něj vytvářením našeho ega, úspěchu, víry. V knize to nazývám „schránkou“. Jenže cesta, kterou si v mládí vytyčíte, nikdy nefunguje – jak také říkají všechny mytologie i duchovní příběhy světa. Vždy dojde ke krizi, selhání, ponížení. Tehdy nastává přechodové období.
Pokud se nám toto „nevyhnutelné utrpení“ podaří překonat a přidržet se přitom toho, co bylo v našem životě dobré, projdeme do druhé půle a naši „schránku“ naplníme smyslem. Většina lidí však nepotká žádného průvodce, od něhož by se naučili, jak se svým selháním naložit. Stávají se tak zahořklými, rozhněvanými a mrzutými. Anebo falešně setrvávají v první polovině života, drží se toho, co se naučili jako děti, a stanou se velmi rigidními.
Neumíme. Křesťanství leckdy funguje spíše jako „transakční“, nikoli „transformační“ náboženství. Vysvětlím to: Jako katolička máte jako „přechodové rituály“ svátosti. První svaté přijímání, biřmování, svatbu. To vše je transakce, výměna; projdete tím, ale samo o sobě vás to nenaučí, jak nakládat se svou slabostí a zklamáním. Když přijde krize, bez dobrého duchovního průvodce ji prostě nějak přetrpíte, ale už ji neproměníte, netransformujete. A pak ji budete dále předávat.
Nikdo nás totiž nenaučil, jak naši bolest proměnit. Definovali jsme ji jako hřích – něco, od čeho je potřeba se oprostit. Nikde nezaznělo, že se z ní máme i poučit. Říkávám lidem: Nezbavujte se bolesti, dokud se nedozvíte, jaké je její poselství. Zdravé náboženství je takové, které vám řekne, jak s bolestí naložit. Protože bolest v každém případě přijde.


P. Richard Rohr OFM (nar. 1943) je americký františkánský kněz, spisovatel a exercitátor. V USA inicioval charismatickou obnovu. V roce 1986 založil v Novém Mexiku Centrum pro akci a kontemplaci. Kromě služby v domovské komunitě přednáší po celém světě, naši zemi navštívil už několikrát.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou