16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Chceme se při vyrovnání opřít o co nejširší podporu

12. 8. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/33 Ministranti, 12.8.2009, Autor: Tomáš Kutil

KDU-ČSL chce po říjnových volbách znovu předložit návrh zákona, který by vyřešil otázku majetkového narovnání státu a církví. Bližší informace o tom poskytla KT poslankyně a místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Jak konkrétně bude váš návrh vypadat?

Chceme stavět na návrhu původním, který ve spolupráci s odborníky a církvemi vypracovala Topolánkova vláda. Tento návrh pro nás představuje základní východisko, jak bychom si narovnání majetkových vztahů státu a církví představovali – a to jak jeho finanční výše, tak způsob vyrovnání. Především bychom ale chtěli udržet konsenzus, který nastal mezi církvemi, ten je pro nás velmi cenný.

Jste ochotni jednat o případných ústupcích?

Jsme ochotni jednat o rozložení tohoto narovnání. Čím delší doba splácení, tím bude částka kvůli úrokům vyšší, ale zase to přinese nižší zátěž pro jednotlivé rozpočty. Předmětem zákona je především samotná částka finančního vyrovnání, majetek řádů a způsob splácení. O částce není důvod jednat – shodla se na ní vláda, církve i experti. A ani oponenti ji nebyli schopni důvodně napadnout. Z její výše tedy není nutné ustupovat, považujeme ji za přiměřenou. Možné je ovšem diskutovat o konkrétních majetcích řádů – zde jsme ochotni jednat, ale ne za cenu toho, že padne dohoda mezi církvemi. Především jsme však ochotni jednat o účelovém vázání prostředků, aby se posílila důvěra politiků v to, že církve s penězi správně naloží.

Jak velkou prioritou je pro vás narovnání?

Je to pro nás otázka principiální, určitě jedna z priorit, ale nemůže nám na tom záležet víc než samotným církvím. Osobně to nejsem ochotna za něco vyměňovat, kupříkladu za ústupky u jiných principů. Není to úkol, který chci splnit za každou cenu.

Máte už pro návrh vyjednanou podporu, nebo o něm budete jednat po volbách?

Zatím nejednám a ani nevím, že by o tom předseda KDU-ČSL jednal. Strany teď přicházejí se svými programy a já to v nich hledám. Určitě ale budeme jednat a budeme usilovat o spojence. Je škoda, že velká šance, která tu byla, ztroskotala.

Proč podle vás původní návrh ztroskotal?

Návrh předkládala velmi křehká koalice. Bylo přílišným optimismem spoléhat na většinu jednoho hlasu. Samotný obsah návrhu vyžadoval politickou vůli, protože u většiny populace bohužel nepřinášel politické body. A v koalici se našli poslanci, kteří návrh nepodpořili. Měli jsme více vyjednávat s jednotlivými poslanci ze sociální demokracie, i když při hlasování se ukázalo, že už byli rozhodnuti a nebyli ochotni vybočit z řady. Právě proto se teď chceme pokusit dojednat co nejširší podporu, za nic ji nevyměňovat a poučit se z neúspěchu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou