26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cena ve mně posílila pokoru

19. 3. 2014

|
Tisk
|

S prvním českým držitelem Templetonovy ceny Mons. Tomášem Halíkem mluvil redaktor Jiří Prinz. 

Vydání: 2014/12 Halík získal „náboženskou Nobelovku“, 19.3.2014, Autor: Jiří Prinz

Gratulace ze zahraničí, ale i pomlouvačná udání od svých domácích nepřátel. Takové jsou první reakce, s nimiž se Mons. TOMÁŠ HALÍK setkal poté, co obdržel prestižní Templetonovu cenu.

Snímek Václav Ettler

Pro českou veřejnost bylo udělení Templetonovy ceny vaší osobě velkým překvapením. S jakým předstihem jste se o něm dozvěděl vy sám?

Ta zpráva přišla v den Zjevení Páně, na svátek Tří králů 6. ledna. Přišla právě v okamžiku, kdy jsem se chystal do Týnského chrámu na rekviem za svého duchovního otce Jiřího Reinsberga – ten den totiž uplynulo přesně deset let od jeho smrti. Akorát jsem odcházel na bohoslužbu, když vtom zazvonil telefon. Už jsem byl ve dveřích, váhal jsem, jestli ho mám ještě vzít, ale nakonec jsem ho zvedl. Volal pan Templeton a oznámil mi, že jsem nositelem ceny, ovšem musím to zachovat v naprosté tajnosti. Bylo to pro mě veliké překvapení a za několik minut jsem už za ně děkoval tiše v srdci při bohoslužbě za Jiřího Reinsberga.

Celý článek je k dispozici jen platícím čtenářům - elektronické předplatné k dispozici zde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou