26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rok se svatým Václavem

30. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/5 Tajemství, 30.1.2008, Autor: Jiří Macháně

Svatováclavský rok vyhlásil minulé úterý kardinál Miloslav Vlk. Stalo se tak za přítomnosti všech českých a moravských biskupů ve Svatováclavské kapli katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. „Podle tradice se Václav narodil v roce 908, tedy před jedenácti sty léty. Letošek proto bude v naší arcidiecézi rokem svatováclavským. Připomínka jeho výročí je však záležitostí celé církve v naší vlasti,“ uvedl kardinál Vlk.
Oslavy by měly proběhnout nejen při tradiční Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi, ale také ve všech 67 kostelích arcidiecéze zasvěcených sv. Václavu. Podle kardinálových slov by se měla uskutečnit rovněž vědecká konference týkající se osoby českého knížete či kolokvia ve spolupráci s Českou křesťanskou akademií.
Letos uplyne též 630 let od úmrtí císaře Karla IV., stavitele pražské katedrály a zakladatele univerzity, která do dnešních dnů nese jeho jméno. Právě Karel IV. byl tím, kdo svatováclavskou tradici prohloubil a kdo sv. Václava spojil s českou státností - symbolizovanou od té doby svatováclavskou korunou. Proto, jak při mši řekl kardinál Vlk, není tato tradice jen záležitostí církve, ale i celého národa.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou