26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rekordní počty poutníků do Santiaga de Compostela

30. 7. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/31 A.L.Stříž, 30.7.2010

Španělé slavili uplynulou neděli svátek svého patrona sv. Jakuba. Oslavy, které se konaly v rámci tzv. svatého roku, vyvrcholily ve světoznámém poutním místě Santiago de Compostela na severozápadě Španělska za účasti španělského krále Juana Carlose a královny Sofie.

Král přitom světce požádal o vyvedení z ekonomické krize a o pomoc v boji s „barbarským terorismem“. Obřad se konal za přítomnosti desítek biskupů a arcibiskupů z celé země a desítek tisíc poutníků z celé Evropy. Účastníky pozdravil z Castel Gandolfa papež Benedikt XVI., který připomenul, že i on se chce ve svatý rok vydat na toto svatojakubské poutní místo. Učiní tak během své plánované cesty do Španělska ve dnech 6.–7. listopadu. V Santiagu de Compostela, hlavním městě Galicie, se podle legendy nachází hrob s ostatky apoštola Jakuba. Když světcův svátek připadne na neděli, slaví španělští katolíci tzv. svatý rok. S účastí na této pouti ve svatém roce jsou pak spojovány plnomocné odpustky. Příště svatý rok nastane až v roce 2021. Santiago de Compostela je každoročně hojně navštěvovaným cílem poutníků z různých zemí. Španělské úřady předpokládají, že v roce 2010 navštíví Santiago 10 milionů lidí, a tím padne dvojí rekord. Kromě výjimečného absolutního počtu poutníků se totiž odhaduje též 240 tisíc poutníků, kteří poslední úsek cesty absolvují buď pěšky (100 km) nebo na kole (200km). Dosavadní rekord v tomto ohledu činil 180 tisíc lidí v roce 2004.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou