16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rekonstrukce zchátralého rodinného hnízda

6. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/13 Aby děti byly šťastné, 6.9.2004, Autor: Marie Mesanyová

BUDOVÁNÍ DOMU NENÍ TOTÉŽ, CO BUDOVÁNÍ DOMOVA
Vyženil jsem pozemek, na kterém stojí ruina rodinného domku. Po dlouhém rozvažování jsme se spolu s mojí milovanou ženou rozhodli uvést objekt do obyvatelného stavu. Dnes ale zjišťuji (a to jsme teprve na začátku stavby), že do našeho manželství rekonstrukce budoucího rodinného hnízda vnáší spoustu nepohody a že se často hádáme o banálních detailech týkajících se stavby. Ba co hůř - nemáme na sebe vůbec čas a hlavu nám 'plní' jediné téma: budování našeho budoucího domova.
J. N., Trutnovsko


Rekonstrukce domu je mimořádně náročná činnost - zpravidla odčerpává spoustu času, peněz, duševní i fyzické energie. To všechno jsou hodnoty, kterých má každý člověk jen určité a konečné (omezené) množství. Nejlépe je to vidět u peněz - je jasné, že když za něco vydáme, budeme se muset něčeho jiného zříci. Zvažujeme, na co máme, co je pro nás momentálně nejdůležitější a co může ještě počkat. Podobně je to i s naším volným časem, fyzickou energií i našimi myšlenkami. Musíme s nimi hospodařit - vybírat, čemu je chceme nebo musíme věnovat a čeho jsem ochotni nebo nuceni se za to vzdát.

Je nutné rozdělit energii úměrným dílem mezi stavbu, rodinu, práci, odpočinek, přátele a jiné aktivity (např. pomoc potřebným), které jsou významné pro duševní zdraví a pro to, čemu říkáme plnohodnotný život. Méně důležité činnosti je možné na čas omezit, ale odložení těch významných udělá ze života živoření.

Budování domu a budování domova není totéž! Dům je jistě velká hodnota a dobrý vklad do rodinného života, ne však nezbytná. Základem společného domova je vztah. I jeho budování a udržování vyžaduje investice (např. společně strávený čas, vzájemnou pozornost, starost o společnou domácnost). Bez průběžné péče každý vztah postupně zevšední a pomalu odumírá. Nelze dlouho žít na dluh, to znamená odkládat tuto péči až na 'potom', až bude všechno hotovo (to je také mimochodem velmi mlhavá meta). Není vzácností, když rozchod, či dokonce rozvod, následuje za krátkou dobu po dokončení vyčerpávající stavby domu a zúčastnění se ptají proč. Vždyť právě teď si ho měli začít teprve užívat! Vždyť k téhle chvíli přece upínali veškeré své síly!

Jestliže cítíte, že váš vztah strádá, stojí za to zvážit, zda množství energie, kterou mu věnujete, odpovídá tomu, jak je pro vás důležitý. Když máte méně času, je potřeba vzájemně prožité chvíle zintenzivnit - věnovat si více pozornosti, více se jeden o druhého zajímat, soustředěněji si naslouchat, ujišťovat se navzájem o své blízkosti a podpoře, ocenit jeden druhého atp.

Opakované spory o maličkosti jsou často prvním varováním, že ve vztahu není něco v pořádku. Mohou být projevem podrážděnosti z prostého vyčerpání sil nebo také hlubší nespokojenosti jednoho z partnerů. Pravou příčinu může odhalit klidný a vstřícný rozhovor, bez námitek a zlehčování. Doporučuji vrátit se k původnímu rozhodnutí o stavbě. Společně znovu zvažovat představy i možnosti každého z vás. Je pravděpodobné, že se po prvních zkušenostech u jednoho nebo u obou změnily, jsou nyní reálnější. Dohodněte se na tom, v čem je možné váš současný způsob života změnit, abyste se v něm oba cítili dobře. Je možné zvolnit tempo stavby, sjednat si pomoc, snížit svoje nároky apod. Anebo změnit způsob, jakým se na stavbě podílíte, jak o ní rozhodujete. Pokud se problémy delší dobu řešit nedaří, nebojte se využít odborné pomoci v manželské poradně. Cílem je, aby váš dům vašemu domovu sloužil, a ne ho ničil.

PhDr. MARIE MESANYOVÁ
Křesťanská pedagogicko-pschologická poradna Praha

Při budování rodinného hnízda je zapotřebí mít stále na mysli, že základem společného domova je vztah. Není vzácností, že rozchod či dokonce rozvod, následuje krátkou dobu po dokončení vyčerpávající stavby domu a zúčastnění se ptají proč.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou