26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Řeholníci chtějí sloužit

27. 1. 2015

|
Tisk
|

Čeští řeholníci a řeholnice krátce přede Dnem zasvěceného života (2. února) reagují na dopis papeže Františka, v němž je Svatý otec vyzval, aby se nebáli být aktivní.

Vydání: 2015/5 Latina na ústupu?, 27.1.2015, Autor: red

„Očekávám od vás, že ‚probudíte svět‘, neboť známkou zasvěceného života je proroctví. Jak jsem řekl generálním představeným, radikalita evangelia není jen věcí řeholníků: Požaduje se po všech. Řeholníci však následují Pána zvláštním způsobem, prorockým,“ napsal František řeholníkům a doplnil, že od nich očekává konkrétní skutky přijímání uprchlíků, blízkosti chudým, tvůrčí přístup v katechezi, v hlásání evangelia a v uvádění do života modlitby.
Představení konferencí ženských i mužských řeholí na území ČR nyní napsali otevřený dopis, kde reagují na Františkova slova. „Chceme se připojit k papežovu poselství. Jsme jím povzbuzeni a slovo jednou vyslovené si žádá naši odpověď v osobním přijetí: v reflexi i ve skutcích,“ píší řeholníci.
Řeholní život podle představených neodmyslitelně patří k dlouhé české historii. „Vidíme, jak se mnohé spirituality vepsaly do architektury měst, do jejich duchovní tvářnosti, do půdorysů chrámů a práce společnosti,“ sdělují v dopise P. Michael Pojezdný a sr. Vojtěcha Zikešová a vyzdvihují dobrou spolupráci s nejrůznějšími kulturními nebo škol-
skými institucemi.
Odpusťte nám, čím jsme pohoršili
„Učíme se číst znamení doby a správně je vyhodnocovat. Uvědomujeme si bolestivý nepoměr mezi našimi tužbami, vycházejícími z rozpoznaných úkolů, a našimi leckdy křehkými možnostmi, které jsou způsobené především poklesem členů v našich řeholních rodinách. To nás nemá vést k ospravedlňování se, že mnohým úkolům nemůžeme dostát, ale k tomu, abychom ve zralejší důvěře prosili o nové osobnosti,“ píší řeholníci a vzápětí prosí o odpuštění toho, čím pohoršili, když nebyli věrní kořenům své spirituality a identitě řeholních slibů. „Přejeme si s vámi žít jako ti, kdo slouží. Uvědomujeme si, jak církev a společnost potřebují ‚duchovní sůl‘: liturgii, která odhaluje Boží tajemství, zformované osobnosti, svěží kulturní přesahy provázané s našimi spiritualitami, mezinárodní zkušenost, nevtíravou a nezištnou službu, realizaci tvůrčích nápadů, umění sjednocovat a nepochybovat o uskutečňování jednoty,“ uzavírají P. Michael Pojezdný a sr. Vojtěcha Zikešová.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou