23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Radostné průvody i působivé pašije

13. 4. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/16 Pastorace mládeže, 13.4.2011, Autor: Petr Šleich

Jásající davy lidí, mávání ratolestmi, oslavné výkřiky. Důvodem nadšení všech přítomných je příjezd člověka, který právě vjíždí na malém oslu do města. Přestože se tento triumfální vstup Ježíše Krista do Jeruzaléma odehrál už před více než dvěma tisíci lety, církev si ho po celém světě připomíná právě tuto neděli. Základ slavení je samozřejmě stejný, ale na řadě míst v naší zemi i v zahraničí se projevují nejrůznější tradice, liturgické zvyky a zvyklosti.

Liturgie Květné neděle obsahuje především dvě speciální části – průvod s ratolestmi a pašije. Na řadě míst se pašije jen čtou a průvod je spíše symbolický, jinde se na oboje dlouho připravují. Například v hornickém městě Karviné mají průvody dlouhou tradici. „Shromažďujeme se u kostela sv. Marka, kde čteme evangelium a požehnáme ratolesti. Za zvuků hornické dechovky pak jdeme dlouhým průvodem centrem města k farnímu kostelu. Snad každý má v rukou kytici. Letos nejen obvyklých kočiček, protože teplé jaro přeje i dalším krásám přírody. Atmosféru průvodu dotváří zapůjčený oslík. Místo Pána Ježíše však střídavě veze děti, které se na tuto atrakci už dlouho těší,“ přibližuje karvinskou Pašijovou neděli její organizátor, pastorační asistent Tomáš Hejda. Velkolepé pojetí pašijí si zase připravila farnost v brněnských Tuřanech. Místní věřící se nespokojili jen se čtenou či zpívanou formou, ale rozhodli se rovnou pro zdramatizování. „Pašijové hry se uskuteční přímo v průběhu nedělní liturgie v 10 hodin, kdy místo zpívaných pašijí budeme moci sledovat pašije hrané. Zveme všechny, kdo chtějí prožít něco netradičního a duchovně velmi působivého,“ vzkazuje farář v Tuřanech P. Luboš Pavlů. Své představení pod názvem Pojďme všichni s Ježíšem Tuřanští provedou týž den ještě v 17 hodin v duchovním centru Brno-Lesná. „Pravidelně se snažíme úvod do Velikonoc nějak oživit, tentokrát s obětavou pomocí přátel z Tuřan,“ říká spokojeně lesenský farář P. Pavel Hověz. Pašijové hry ve velmi netradiční formě si letos připravili i v Olomouci. Proběhnou už v pátek 15. dubna večer jako součást arcidiecézního setkání mládeže ve studentském kostele Panny Marie Sněžné a budou mít podobu muzikálu. V sobotu ráno pak mladí lidé vyrazí pěšky na blízký Svatý Kopeček. Květnou neděli prožívají specificky i řeckokatolíci. Podobně jako v západním obřadu zahajuje u nich bohoslužbu žehnání ratolestí, většinou jívových „kočiček“. „Žehnání však probíhá v kostele, neděláme žádný průvod,“ vysvětluje otec Adolf Jiří Pleskač, farář řeckokatolické farnosti v Otrokovicích. Ke změnám oproti západnímu ritu podle něj dochází až v posledních předvelikonočních dnech. O Velkém čtvrtku, Velkém pátku a Velké sobotě, jak tyto dny řeckokatolíci nazývají, se například před liturgií čtou úryvky z pašijí. „Jsou to texty všech čtyř evangelií a každý den čteme ten úsek, který na něj připadá, například na Velký čtvrtek o Poslední večeři,“ vysvětluje otec Pleskač. Bohoslužba na Velikonoční neděli pak začíná před zavřeným kostelem velmi brzy ráno. „Někde ve dvě, někde ve tři hodiny,“ dodává otrokovický administrátor.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou