26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Radost z obdarování musí být upřímná

29. 12. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2011/1 Církevní nemocnice, 29.12.2010, Autor: Václav Štaud

Letos před Vánocemi se v centru Brna v obchodní galerii Orlí už podesáté rozzářil Strom splněných přání. Byl spojen opět se sbírkou, kterou zde každoročně pořádá Oblastní charita Brno, konkrétně denní stacionář Effeta a Chráněné bydlení sv. Michaela. A právě pro jejich klienty byly dárky určeny.

Na rozložitý smrk připojili mentálně postižení k ozdobám svá přáníčka, která si lidé postupně rozebírali a pak přinášeli balíčky. S dozorem brněnské charitě pomáhali dobrovolníci z Cyrilometodějského gymnázia a Střední odborné školy pedagogické a Evangelické akademie – Vyšší odborné školy sociálně právní v Brně. Středoškolákům není charita cizí, což dokládá i to, že rádi chodí do jejích zařízení na praxi. Když jsme v jednom z prvních dnů oslovili Lenku Horákovou z Evangelické akademie, měla u stromu službu už podruhé: „Dnes si z přáníček vybíralo asi patnáct lidí. Přišla se sem podívat i skupina klientů Effety s pečovatelkou. To bylo úsměvů, když viděli, kolik přáníček už na stromě chybí! Ten pohled mě v ranním chladu pomohl zahřát. Je skvělé, když práce působí radost ještě dříve, než přijde výsledek,“ usmívá se Lenka Horáková. 15. prosince si zástupci postižených převzali první část dárků. Balíčků bylo více než 200. Další pak lidé na Orlí přinášeli až do Vánoc. Manželé Milan a Věra Sýsovi přišli jen několik minut poté, co odjela první dávka s balíčky. S úlekem zjistili, že zmeškali termín, ale viditelně pookřáli po ujištění, že jejich dárky i tak dojdou k cíli. „Vždycky sem dáváme tři odpovědi na přáníčka, tedy tolik, kolik mudrci nesli Ježíškovi. Tentokrát je to ponorný mixér, osobní váha a sladká odpověď na požadavek ‚něco k mlsání‘,“ prozrazuje Věra Sýsová. „Výsledek finanční sbírky ve výši dva a půl tisíce korun je jenom zlomkem výsledků dřívějších let. Krize je poznat, navíc se dnes vybírá téměř všude,“ říká zástupce ředitele Oblastní charity Brno Vladimír Hejtmánek. Přesto se podle něj desátý ročník této akce i tak vydařil. „Počet konkrétních dárků neklesl, možná jich nakonec bude ještě víc než v minulých letech. Naši klienti mají většinou rozumná přání, která dárce příliš nezatíží. A radost z obdarování, pro obě strany upřímná, za to stojí,“ dodává Vladimír Hejtmánek.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou