16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Radost přinášely na Prašivé pastelky

15. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/29 Katolická charismatická konference, 15.7.2008

Příloha: Doma

Na 1500 lidí se 1. července zúčastnilo diecézní pouti dětí s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem na beskydský kopec Prašivá. Po mši v areálu Kamenité se účastníci vypravili na dva a půl kilometru dlouhou túru na vrchol k dřevěnému kostelíku sv. Antonína Paduánského.
Akci organizovalo Katechetické a pedagogické centrum při ostravsko-opavském biskupství. Pojalo ji jako seznámení dětí se životem jejich vrstevníků v misijních oblastech, zejména v Africe. Poutníci přinášeli pastelky, které diecéze pošle dětem v africké Zambii. „Podařilo se posbírat plné tři krabice pastelek, je jich téměř 1200 kilogramů,“ vypočítala na konci slunečného dne Eva Muroňová z katechetického centra. „Lidé přinášeli i různé barvy a třeba fixy. Ale ty jsme nemohli použít. Někteří přišli i s několika novými krabičkami pastelek,“ nadšeně vyprávěla Adélka Králová, která u vchodu spolu s kamarádkami pastelky vybírala.
Více než dvě hodiny zpěvu a slova sledovalo už před polednem na 1300 lidí, později přicházeli ještě další, a tak dívky u vstupní brány do kouzelného areálu Kamenité rozdaly všech 1600 zpěvníků, které měly připraveny.
Plný autobus malých farníků přivezly řádové sestry ze Starého Bohumína a Ludgeřovic. „Učíme děti náboženství, tak jsme je teď vzali sem na výlet,“ prozradila roztomilou češtinou Slovenka, sestra Františka. „Já už jsem tu potřetí a vždycky je to tu moc dobré,“ hlásil desetiletý Jan Strachota. Poslechnout si duchovní poselství, zazpívat si a v závěru si i zahrát na domorodý hudební nástroj sestávající ze dvou bambusových hůlek, které příchozí také dostávali hned u vstupní brány, přijela i padesátka dětí z farního tábora ve Vendryni. Spolu se zdravými dětmi se ho účastní i tělesně postižená dvojčata Dan a Marcel. Klukům je devět a půl roku a tábor s nimi absolvuje jejich asistentka, která je v kočárcích vzala i na Kamenité. „Ta práce se musí dělat s odhodláním a láskou, člověk ji nemůže vzít proto, že zrovna nemá nic lepšího,“ řekla a s úsměvem sledovala, jak jsou její svěřenci nadšení. „Moc chtěli jet.“
„Manžel je tu už snad podesáté. Dělá řidiče autobusu, letos vezl naše farníky,“ vyprávěla Věra Špačková z Tiché. Ona sama se na pouť dostala teprve podruhé. Má totiž pět dětí, dva chlapce a tři dívky, a tak většinou nemohla odjet od zrovna narozeného miminka. „Je to tu báječné, jsem moc ráda, že se nám dnes podařilo vyjet si na výlet s celou rodinou, a manžel to ještě spojil s prací,“ řekla Špačková s tím, že kupa dětí je pro ni i jejího muže Božím požehnáním.

Korálky z Ghany
Na poutním místě děti dostaly korálky, jejichž nákup pomáhá dětem z Ghany. Prodávaly se tam výrobky organizace Fair Trade, která zaručuje, že dodavatelé kakaa, čokolády, banánů a dalších produktů ze zemí třetího světa dostanou spravedlivě zaplaceno. „Děti se také setkaly s lidmi, kteří se zapojili do projektu Adopce na dálku, a psaly dopisy takto adoptovaným dětem do Zambie,“ doplnila Muroňová. Zájemci se mohli naučit modlitbu Otčenáš v nářečí dagaro, kterým hovoří Afričané ze země Burkina Faso. Velký zájem byl o africké a jihoamerické bubny džembe a konga, na kterých se mnozí učili hrát pod vedením Honzy Konečného z Ludgeřovic. „Baví mě to. Vždycky, když dostanu výplatu, hned si běžím koupit další buben,“ prohlásil mladý muzikant nad svou úctyhodnou sbírkou nástrojů. Bez obav si děti hladily sametové hroznýše, krajty a užovky, které přivezli ukázat členové přírodovědného kroužku z Opavy.
U jednoho ze stanovišť si každý mohl vzít zdarma kousek chleba. A pak se dověděl, že ve světě umírá denně hladem až 100 tisíc lidí. Na stanovišti si také mohl přečíst poučný příběh o jednom novináři, který se pokusil vyčíslit hodnotu chleba testem. Postavil se na náměstí různých měst a nabízel chléb za několik hodin práce. V Praze se mu vysmáli. V New Yorku na něj přivolali policisty, kteří ho nechali hospitalizovat. V nigerijské Abaji chtělo kvůli kousku chleba pracovat tři hodiny hned několik lidí. V indickém Dillí se sešlo několik stovek lidí, kteří byli kvůli chlebu ochotni pracovat celý den.
„Ať uděláte komukoliv co dobrého, je z toho vždy krásný pocit,“ řekl na mši biskup František Václav Lobkowicz a dodal: „Jednou jsem v Praze potkal smutnou paní s velkým psem. Řekl jsem jí, jaké má krásné zvíře. A ta paní se celá rozzářila, udělal jsem jí radost. Učme se dělat lidem radost i drobnostmi. Rodiče by neměli zapomínat chválit své děti, děti by měly každý den pochválit své rodiče, třeba maminku za dobrý oběd,“ promluvil k shromážděným biskup, který neváhal spolu s poutníky vystoupat až na vrchol Prašivé. Nakonec připomněl: „Dnes říkáme pastelkami dětem v Africe: My na vás myslíme, my vám chceme pomoci. Dnes to děláme pastelkami, příště zase nějak jinak.“
TEREZA HOLÁ
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou