26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Radio Vatikán nabízí digitální vysílání

26. 10. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/44 Češi a Moravané, 26.10.2011, Autor: Jiří Prinz

Důkaz o tom, že krok s nejnovějšími technologiemi dokáže držet i katolická církev, podalo tento měsíc české vysílání Radia Vatikán. Od nynějška nabízí svým posluchačům rovněž digitální vysílání, které je možné naladit i v ČR. Navazuje tak na Radio Proglas, které do „digitálního éteru“ vneslo křesťanské vysílání v Česku jako první už 1. dubna letošního roku.

„Digitální rozhlas představuje pro posluchače výrazné rozšíření programové nabídky, zvýšení kvality zvuku a možnost využití rozličných doprovodných multimediálních aplikací. Pro provozovatele rozhlasového vysílání pak nové možnosti oslovení posluchačů v dalších cílových oblastech,“ vysvětluje přednosti digitálního rozhlasu jeho provozovatel Tomáš Řapek. Podle jeho slov je už dnes digitální rozhlasové vysílání celosvětově rozšířené a v dohledné době nahradí stávající analogové. Pro příjemce digitálního vysílání je nezbytné pořídit si rozhlasový aparát, který umí digitální vysílání přijímat. To by neměl být problém, neboť jsou dostupné – mimo jiné si ho lze zakoupit, případně zapůjčit, i v Radiu Proglas. Ceny rádií se pohybují od 1 290 Kč za nejzákladnější přístroje až do 8 000 Kč za multimediální věž. „Obsluha přijímače je jednoduchá. Sám se naladí a jenom se přepínají stanice. A protože je tam málo knoflíků, je vhodný i pro nevidomé osoby,“ dodává Tomáš Řapek a objasňuje, jak se vůbec nápad na digitalizaci Radia Vatikán zrodil: „Spolupracujeme s italskými partnery, kteří provozují digitální rozhlas v Itálii a v jejichž portfoliu je i Radio Vatikán. Tak se zrodila myšlenka na digitalizování jeho české mutace.“ Služeb digitálního rozhlasu může dnes využít zhruba 2,8 milionů obyvatel ČR. Signál lze naladit v Praze a okolí, Příbrami, Brně a okolí a ve velké části Moravskoslezského kraje. K dnešnímu dni lze naladit na digitálním přijímači už 14 rozhlasových stanic.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou