12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rabín, který se přátelí s papežem

23. 5. 2023

|
Tisk
|

„Jsme přátelé v nejhlubším významu toho slova,“ popisuje vztah k papeži Františkovi argentinský rabín ABRAHAM SKORKA. Dne 10. května obdržel čestný doktorát Trnavské univerzity za přínos k dialogu mezi židy a katolíky. Na Slovensku také odpovídal na otázky KT.

Vydání: 2023/21 Blíží se Noc kostelů, 23.5.2023, Autor: Filip Breindl


Poprvé jsem byl v Praze v roce 2002. Pozval mě argentinský velvyslanec, abych se zúčastnil programu organizovaného ambasádou k postavě Golema. Byla u toho řada intelektuálů z Argentiny i České republiky a šlo o zajímavou zkušenost, ale já jsem ho požádal, abych mohl zůstat ještě o pár dnů déle, protože jsem chtěl jet do Osvětimi-Birkenau a pomodlit se za všechny, kteří tam byli zabiti. Přál si to i můj otec, který zemřel v roce 2000. Před smrtí mě žádal, pokud budu v Osvětimi, abych se pomodlil i jeho jménem a uctil památku našich předků, které tam nacisté zavraždili. Byl jsem rád, že jsem se tam z Prahy mohl vypravit.
Byla to opravdu mimořádná chvíle. Celý život jsem si představoval, že někdy budu v Osvětimi a uvidím celé to místo, a ono ke mně něco promluví. Všechny ty baráky, pozůstatky mučení a tak dále, jimiž mě velmi zblízka provedl mladý muž z Prahy, můj průvodce, jehož prarodiče byli v Osvětimi a přežili. Zkoušel jsem v tom prostředí najít znamení ďábla, jeho přítomnost, ale nemohu říci, že bych ji v dané lokalitě objevil. Skutečný ďábel byl uvnitř lidí, kteří tu spáchali ty strašné věci.
Šoa patřilo k hlavním tématům našich společných debat při mnoha příležitostech. Nevím, zda jsem mu říkal tohle o doteku ďábla, ale mnohokrát jsme uvažovali, proč je lidská bytost schopna dělat takové věci. Bergoglio je moudrý člověk a dovede se dobře vcítit do toho, co druhého trápí, je opravdu pozorný. Předtím, než jel do Polska, mi volal k narozeninám, popřál mi a mluvili jsme o různých věcech – a najednou řekl, že pojede do Osvětimi a přál by si, abych tam byl s ním. Kvůli protokolu a dalším věcem to nešlo, ale dobře věděl, že v duchu mu tam stojím nablízku.
To skutečně nevím, je to spíše náhoda. Bergoglio jako biskup vedl kněze k tomu, aby se hluboce identifikovali s duchem Druhého vatikánského koncilu a hledali své židovské protějšky. Tehdy jsem vedl rabínský seminář a on opravdu otevřel dveře k tomu, abychom se k sobě přiblížili. Nějak jsme si byli navzájem sympatičtí. Začali jsme společně pracovat, tehdy se více argentinských katolických kněží snažilo o nový, otevřený přístup k židovsko-křesťanskému dialogu. A my jsme se navíc stali opravdovými přáteli.
To opravdu ne. (směje se) To je naprostá náhoda.
Na začátku jsme skutečně byli (i já) velmi podezřívaví. Ani ne tak vůči tomu přátelství, ale právě kvůli církvi jako takové: co máš co být nablízku knězi? Ale postupem času tohle zmizelo, a teď se vůbec nesetkávám s tím, že by někdo podobný názor vyslovil. Dokonce když jsem byl s papežem při jeho pouti do Svaté země, setkal jsem se s vysoce postaveným ortodoxním rabínem, který mi řekl: „Bůh ti žehnej k této misi po boku papeže.“ Mnoho židů uznává to, co dělá papež František spolu se mnou a dalšími rabíny, a to nejen pro samotné vztahy židů s katolíky, ale i jako znamení pro celé lidství, jak překonat střety, rány z minulosti, vzájemné nepřátelství.


ABRAHAM SKORKA se narodil 5. července 1950 v Buenos Aires v Argentině. Na tamní univerzitě vystudoval chemii, pak se ale věnoval biblické a rabínské literatuře a židovskému náboženskému právu (halacha) a stal se rabínem. Vedl Latinskoamerickou rabínskou školu v Buenos Aires a nyní působí v oboru židovských studií na Georgetownské univerzitě ve Washingtonu, nejstarší katolické univerzitě v USA. Na přelomu tisíciletí se Abraham Skorka spřátelil s Jorgem Mariem Bergogliem, tehdejším arcibiskupem v Buenos Aires, nyní papežem Františkem. Jejich společné rozmluvy vyšly knižně (česky pod názvem „O nebi a zemi“). V roce 2014 provázel Františka při pouti do Svaté země a nadále zůstávají v kontaktu. Před dvěma týdny rabín Skorka navštívil Slovensko, kde obdržel od Trnavské univerzity čestný doktorát za zásluhy v židovsko-křesťanském dialogu (více v KT 20).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou