16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Putování za sv. Cyrilem a Metodějem

26. 6. 2018

|
Tisk
|

V těchto dnech se naše zraky obracejí k starobylému Velehradu. Mnozí tam opět poputují, aby oslavili slovanské věrozvěsty. Také se tam vypravím. Letos poprvé jako biskup, abych s ostatními spolubratry biskupy Čech a Moravy slavil i pracoval.

Vydání: 2018/26-27 Putování za sv. Cyrilem a Metodějem, 26.6.2018, Autor: Zdenek Wasserbauer


A těším se tam! Zatím jsem ale stále v Praze a mám plno práce v červnovém provozu pražského arcibiskupství.
Věrozvěsti na arcibiskupství
Některé všední dny slavím ranní mši sv. v kapli Arcibiskupského paláce. Na čelném a nepřehlédnutelném místě jsou tu ve dvou nikách – každý po jedné straně oltáře – zobrazeni svatí Cyril a Metoděj. Metoděj v albě, dalmatice a ornátu s mitrou a berlou v pravé ruce. Cyril také v albě, ornátu s mitrou a berlou. V levici třímá knihu. V době renesanční, kdy jejich zobrazení v kapli vzniklo, byli oba věrozvěsti v Čechách velmi ctěni. A protože mají oba na hlavách mitru, zřejmě živá byla i tradice, podle níž v Římě vysvětili na biskupa nejen Metoděje, nýbrž i Cyrila.
Pohled z Hradčan ke Karlínu
Jednou až dvakrát týdně mám také mši sv. v pražské katedrále, a pokud je to jen trochu možné, zajdu vždy coby generální vikář k náhrobku sv. Jana Nepomuckého, zastavím se u hrobu sv. Víta, na jehož svátek jsem se narodil, a pomodlím se u ostatků sv. Vojtěcha. Na oltáři vidím nejen sv. Vojtěcha, ale z obou stran jej obklopují také Cyril s Metodějem. Jejich vyobrazení z konce 19. století nicméně navazuje na tradici jejich zobrazování v katedrále sahající až do doby Karla IV. Když už jsme duchem přítomni v pražské katedrále, dovolím si připojit ještě jednu zajímavost. V srdcích mnoha z nás doznívají slavnostní okamžiky spojené s převozem ostatků kardinála Josefa Berana do této katedrály: novokněz Josef Beran slavil po návratu ze studií v Římě svou první mši svatou v den slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje v pátek 5. července 1912 v chrámu sv. Bartoloměje v Plzni.
A přidám ještě jeden svůj červnový pracovní pohled: když se dívám z Hradčan na Prahu (a žehnám jejím obyvatelům), pak nelze přehlédnout dvě mohutné věže krásného chrámu sv. Cyrila a Metoděje, který nechal v Karlíně v roce 1863 postavit kardinál Schwarzenberg k 1000. výročí jejich příchodu.
Věrozvěstové v osmičkovém roce
Každý ze čtenářů Katolického týdeníku si jistě může sám vybavit jemu blízké místo či vyobrazení spojené s těmito dvěma světci. Slovanské věrozvěsty vidím propojené nejen s Velehradem, ale s celou naší krásnou zemí. Vidím jejich úctu jakoby klenoucí se z Moravy přes celé Čechy. Měli bychom si ji připomínat zvláště v letošním roce osmičkových výročí.
Slavnost sv. Cyrila a Metoděje by měla být vzhledem k jejich významu pro naše dějiny jedním z vrcholů oslav stého výročí naší státnosti. Všichni asi na Velehrad nepoputují, ale všichni se mohou tam, kde žijí, ke svatým věrozvěstům v tyto dny a třeba i v dalších měsících tohoto jubilejního roku obracet, abychom společně děkovali za to, že stojíme na křesťanských základech, a prosili, aby víra v naší zemi nevymizela, ale naopak se šířila a obracela lidská srdce.
Svatí Cyrile a Metoději, orodujte za celou naši zemi, za mír a blaho a za novou otevřenost českých i moravských srdcí pravému Světlu, které jste nám přišli hlásat!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou