10. 3. 2011
|Vydání: 2011/11 Postní jídelníček, 10.3.2011, Autor: Věra Stejskalová
Křesťanský půst spadá do konce zimy a začátku jara, tedy do období, v němž má člověk každopádně změnit svůj jídelníček – i kvůli svému zdraví.
Na konci zimního období je naše imunita snížená a musíme se vypořádat s řadou infekcí. Většina z nás trpí nedostatkem vitamínů a minerálních látek. Jsou to hlavně vitamín C, D a antioxidanty – vitamín E, beta karoten, ale také selen a další. Velkými pomocníky v doplnění vitamínů a minerálních látek jsou jarní bylinky a zelené natě. Zelené natě jsou bohaté především na vitamín C a provitamín A. Obsahují i významné množství vápníku a železa, ale jejich využitelnost – shodně jako u všech rostlinných zdrojů – je nízká. Natě můžeme použít do polévek, tvarohových pomazánek, zapečených pokrmů, sypeme si je na chléb. Ještě než se na trhu objeví jarní cibulka, kopr, pažitka a petrželka, můžeme si doma vypěstovat řeřichu. Jarní bylinky, jako je kopřiva, popenec, smetánka lékařská a třeba květy sedmikrásky, se dají použít do polévky, pomazánek, nádivek, omelet, salátů a vaří se z nich čaj. Všechny tyto bylinky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Věděli to již naši předkové. Ti v tomto postním období nejedli maso a nemastili. V jídelníčku kraloval naklíčený a opražený hrách (pučálka), naklíčené a opražené obilí (pražmo), ušelo (polévka ze zeleniny, zelí a brambor nebo krup), různé luštěninové kaše, jídla z pohanky, krup a kyselice – polévky z kysaného zelí. Rozvařovalo se sušené ovoce, připravovala se různá sladká jídla, např. jahelník.