26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Půjčování' aneb hostitelská péče v praxi

12. 2. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/7 Když je dítě v rodině hostem, 12.2.2008

Tomáš Baťa tyto zlínské domy stavěl pro své zaměstnance. V jednom z nich dnes žijí manželé Pelikánovi. Šikovné ruce Petra Pelikána dokázaly domek za jedenáct let, co tu bydlí, moc pěkně zrekonstruovat a vytvořit tak útulný domov nejen pro jejich syny Marka a Radka. Občas zde pobývá i Štefan z nedalekého dětského domova.

Až do předsíně je slyšet cinkání příborů a veselý hovor. „Omlouvám se, trochu jsme se zpozdili s obědem, dáte si s námi?“ vítá nás s úsměvem paní Zlatka. Dvanáctiletý Marek a jeho osmiletý bráška Radek dojídají svůj řízek. Do útulného obývacího pokoje přináší paní Zlatka bylinkový čaj a sušenky, společně s manželem a synem Markem pak začínají vzpomínat, jak to vlastně všechno začalo.
„Ve třetí třídě jsem byl přeřazený z áčka do céčka, protože už nás bylo v áčku moc, a tam jsem se se Štefanem seznámil,“ říká Marek. Půl roku spolu chlapci seděli v jedné lavici a vzájemně si pomáhali, hlavně prý při opisování písemek. Učitelé se divili, že odevzdávají stejně vyplněné testy, proto je rozsadili. Štefan dostával čtyřky a pětky a brzy byl přeřazen do dyslektické třídy. Od té doby se může pochlubit žákovskou knížkou se samými dobrými známkami. Kluci se kamarádili dál a paní Zlatku Pelikánovou jednou napadlo vzít Štefana na rodinný výlet. Jeli tehdy na nějaký hrad. Výlet se vydařil a Pelikánovy napadlo, že by si mohli Štefana „půjčovat“ častěji.

VÝLETY ZA DOBRODRUŽSTVÍM
Svůj záměr konzultovali s ředitelkou dětského domova na Lazech, kde Štefan žil. Potom už nic nebránilo tomu, aby Štefan přišel „omrknout“ Markovu rodinu na jedno odpoledne. Rodiče brzy zjistili, že všechny kluky nejvíc zajímá středověk, rytíři a šerm. Proto i společné výlety podnikají nejčastěji za dobrodružstvím: jeli několikrát na Helfštýn, na Buchlov, navštívili slavnost Královské stříbření v Kutné Hoře. Chlapci přímo hltají rytířské turnaje a hrají si na udatné rytíře z dávných dob.
V závěru loňského roku pobyl Štefan u Pelikánových jen jeden den. Změnily se totiž zákony a manželé ještě nestačili odevzdat výpis z trestního rejstříku. Štefan dostal od Pelikánových k ježíšku Velkou knihu čtyřlístku, ze které měl velkou radost. Stejně tak hltá Rychlé šípy a podobně jsou na tom Marek s Radkem: „Já jsem na Rychlých šípech úplně závislý,“ přiznává Radek. A jeho otec s úsměvem dodává: „Když Radkovi oznámím, že jdeme cvičit na flétnu, najednou si „vzpomene“, že ještě musí na záchod. A Rychlé šípy si tam vezme s sebou – schovává je pod mikinou.“

PŘEVLÁDÁ U NÁS CHLAPSKÝ ELEMENT
I v dětském domově mají děti nabitý program – navštěvují pravidelně různé kroužky, chodí plavat do bazénu, v zimě lyžují na Tesáku, jezdí na výlety. Když se však může Štefan rozhodnout mezi výletem, který organizuje domov, nebo výletem s Pelikánovými, volí radši druhou možnost. „Možná je to tím, že u nás převládá chlapský element. V domově se o něho starají tety, ale tady jsou tři chlapi,“ přemýšlí paní Zlatka. Její manžel dodává, že se Štefanovi snaží ukazovat, jak by měl vypadat normální rodinný život.
„Maminko, víš, co mě napadlo? Co kdybychom si Štefana přivlastnili?“ přidává se do rozhovoru Marek. To ale z řady důvodů není možné. Přesto má tato věta svůj význam – kluci berou Štefana jako sobě rovného, naučili se být otevření a oceňují skutečné přátelství.
„Tak co? Pojedeme letos zase do Kutné Hory?“ ptá se svých synů Petr Pelikán. Dostává se mu hlasitého souhlasu. A Štefan by u takového výletu neměl chybět.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou