16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zděšení, které se nedá vypovědět

11. 5. 2021

|
Tisk
|

Šest dní po atentátu na papeže Jana Pavla II. v květnu 1981 napsal pro redakci tehdejších Katolických novin „reportážní dopis“ přímo z dějiště, náměstí sv. Petra ve Vatikánu, kardinál František Tomášek. V KN vyšel pod titulkem „Ke zpytování svědomí“.

Vydání: 2021/20 Oslavy sv. Jana Nepomuckého, 11.5.2021


Ve středu 13. května odpoledne jsme očekávali před bazilikou sv. Petra na zcela naplněném náměstí v Římě příjezd Svatého otce. Všechno probíhalo v radostném vzrušení. Napětí se stupňovalo. Na věži baziliky odbíjela pátá hodina. To znamená, že očekávaný okamžik se přiblížil. Přítomní propukají v jásot. Svatý otec Jan Pavel II. stoje v otevřeném džípu s obvyklým otcovským úsměvem kyne na všechny strany, žehná, přijímá pozdravy nesčetných vztažených rukou. Právě s úsměvem vrátil do náručí matky dítě, které dostalo od něj zvláštní požehnání.
Vtom se událo něco, jako když z jasné oblohy sjede blesk. Třesklo několik střelných ran, vedle papeže stojící osobní sekretář a komorník zachytil klesajícího Svatého otce, jeho bílá klerika se zbarvila krví. Zděšení přítomných bylo tak velké, že se to prostě nedá vypovědět. Džíp se Svatým otcem nabíral stále větší rychlost k místu na nádvoří, kde – na levé straně baziliky – jsou při audienci vždy sanitní vozy záchranné služby. Svatý otec byl uložen do jednoho z nich a odvezen na polikliniku Agostino Gemelli. Nikdo z přítomných se nestyděl za slzy, bylo slyšet i pláč, ale především modlitby. Ano, právě modlitba vždy a zvláště v těžkých chvílích je největším světlem a sílou.
V 18 hodin byl již Svatý otec na operačním stole. Pro velkou ztrátu krve byly mu dány tři litry krevního plasmatu. Zjistilo se poškození v krajině břišní, rána na pravém rameni a levé ruce. Nebyla však zasažena žádná důležitá životní centra. Operace skončila ve 23 hodiny. Svatý otec byl po operaci uložen na resuscitační oddělení s intenzívní péčí. Přijal svátosti nemocných.
Útočník – vrah 23letý Turek Mehmet Ali Ağca po svém zločinu odhodil zbraň a snažil se uniknout. Byl však policií zajištěn a odveden. Jeho jméno je zaregistrováno mezinárodní policií. Před příletem Svatého otce do Turecka před dvěma roky prohlásil, že zavraždí papeže. Dostal se do vězení za to, že zavraždil šéfredaktora časopisu „Milliet“. Z vězení uprchl a pod falešným jménem zcestoval velkou část Evropy. Mluví anglicky. V Římě se ubytoval teprve před nedávnem v hotelu poblíž Vatikánu. Majitel hotelu sdělil policii mimo jiné, že měl mnoho telefonních hovorů s cizinou. Policie našla u něj větší částku peněz. Poněvadž disponoval velkými finančními prostředky, ačkoliv nebyl výdělečně činný, a měl četné kontakty s cizinou, je patrné, že akce toho druhu jsou záměrně organizovány. Je otřesná skutečnost takových džunglí ještě dnes!
Svatý otec vidí v útočníkovi ubohého, pomýleného člověka. Ve svém nedělním projevu to vyjádřil slovy: „Modlím se za bratra, který mě zranil a kterému jsem již odpustil.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou