26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Ve Vatikánu si připomenou Lidice

30. 5. 2017

|
Tisk
|

Zástupci České republiky společně s kardinálem Dominikem Dukou připomenou tento týden ve Věčném městě tragické vypálení Lidic.

Vydání: 2017/22 V Ostravě poprvé světili biskupa, 30.5.2017, Autor: Jiří Macháně


Při středeční generální audienci se má papež František setkat nejen se dvěma „lidickými dětmi“, ale má mu být představeno i dílo Zdirada Čecha – Panna Maria Lidická.
Poslední květnový večer pak bude patřit bohoslužbě za dětské oběti ozbrojených konfliktů. V římské bazilice svatého Kříže Jeruzalémského jí bude předsedat vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin. Spolu s ním ji bude sloužit kardinál Dominik Duka a prelát Suverénního řádu maltézských rytířů Jean Laffitte.
„Očekává se hodně účastníků, proto se mše svatá uskuteční v titulárním chrámuzesnulého kardinála Vlka. Vystoupí zde náš pěvecký sbor dětí, jemuž bude takt udávat učitelka zpěvu Pavla Frassová a děti na varhany doprovodí pan učitel Přemysl Kšica,“ popisuje slavnost ředitelka Veselé školy Jana Válková.
Následující Mezinárodní den dětí se v sídle Maltézských rytířů, Magistrální vile na římském pahorku Aventin, uskuteční mezinárodní konference o dětských obětech válek. Osobní vzpomínkou ji zahájí dva přeživší vražedného běsnění nacistů ve středočeské obci, která byla srovnána se zemí. Na konferenci vystoupí zástupci vatikánského Dikasteria pro službu integrálnímu rozvoji lidstva, UNICEF, EU a Rady Evropy.
Při večerní vigilii pak kardinál Dominik Duka umístí obraz Lidické Madony do své titulární baziliky svatých Marcelina a Petra v Lateránu.
Do Vatikánu i Říma

Žáci ze zmíněné církevní školy budou mít také příležitost setkat se přímo se Svatým otcem. „Jedeme do Itálie v době slavnosti u příležitosti lidických událostí. Rodiče žáků naší školy totiž pracují na velvyslanectví ve Vatikánu, a proto jsme o chystané akci pana kardinála věděli. Nabídli jsme své hudebníky a zpěváky jako doprovod bohoslužby, při níž budou zpívat Missu mundi a Truvérskou mši. Pan kardinál nabídku přijal. Podpořil dokonce jedním stem tisíc žáky, kteří by se ze sociálních důvodů nemohli zúčastnit, ale jsou to skvělí umělci,“ prozrazuje ředitelka Válková.
Do Říma tak mohlo odjet 105 žáků školy. „Věříme, že se nám vystoupení povede a pan kardinál bude na žáky své církevní školy hrdý,“ uzavírá Jana Válková.Veselá škola se do Itálie přichystala také na divadelní představení a setkání s místní partnerskou školou, které se uskuteční v Ostii.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou