26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Školáci v klášteře i u arcibiskupa

16. 5. 2017

|
Tisk
|

Každý školou povinný to zažil: poslední týden výuky je nuda. Známky jsou uzavřené, učebnice odevzdané, ze školních výletů se už všichni vrátili a i ti nejhodnější žáci začínají zlobit...

Vydání: 2017/20 Svíce prozářily Fatimu, 16.5.2017, Autor: Jiří Macháně


A právě proto nabízí pražské arcibiskupství školám už nyní s předstihem do letošního finále školního roku zcela nový program. Chce v něm žáky a studenty nejen zabavit, ale v posledních dnech povinné výuky od 19. do 25. června hlavně víc přiblížit svět křesťanství, který znají v lepším případě jen z učebnic.
„Kardinálu Dominiku Dukovi hodně leží na srdci, abychom dokázali vstoupit do veřejných škol s tématy, které společnost a církev sdílejí, nebo je pozvali k bližšímu seznámení s křesťanstvím. S tímto nápadem přišel kardinál na sklonku minulého kalendářního roku a my ho nyní uvádíme do života v programu Výchova a hodnoty,“ vysvětluje Lenka Jeřábková z katechetického střediska pražského arcibiskupství.
O pomoc s přípravou požádali na pražském arcibiskupství Marii Zimmermannovou, která má s projekty pro školy letitou zkušenost z královéhradecké diecéze. Oprášili také některé nápady ze Dnů víry v roce 2015. „A něco jsme vymysleli v týmové práci pod vedením Mons. Michaela Slavíka, biskupského vikáře pro pastoraci,“ dodává Lenka Jeřábková.
„Seznamujeme s hodnotami kulturního a duchovního dědictví křesťanství, které formuje po tisíc let naši zemi. Chceme otevřít spolu s dětmi a mladými lidmi prostor pro dialog o estetických, sociálních, etických a duchovních hodnotách, které jsou nadčasové a dávají našemu životu smysl. Každý člověk o ně nějakým způsobem usiluje, protože vedou k naplnění jeho tužeb a potřeb,“ vysvětluje jeden z autorů projektu P. Michal Němeček. Lenka Jeřábková pak vypočítává témata, která spolu s dětmi lektoři otevřou: „Rodinný život, naděje, oběť, důvěra, hrdinství, vítězství i prohra. Budeme se zabývat pojmy, které ve své řeči běžně používáme, ale které v sobě mají mnoho skrytých, opomíjených a hlubokých významů.“
Nepřijdou jen do škol
Také v některých dalších českých i moravských diecézích už mají s podobnými školními programy zkušenost. V Hradci Králové zvou školáky na interaktivní návštěvu chrámu Nanebevzetí Panny Marie. V Olomouci školí lektory pro tzv. Vstupy do škol s náboženskými tématy. S těmi pak přicházejí do vyučovacích hodin, aby žáky seznámili s významem křesťanských svátků, Biblí a charitativním působením církve i křesťanským uměním. Tentokrát však katecheté a pedagogové zkombinovali hned dvě možnosti: přijdou přímo do školy, ale také zvou školáky a studenty do církevního prostředí. Jak říká Mons. Michael Slavík, který za projekt zodpovídá, nikoho ze zúčastněných nečeká nějaké nudné vyučování na samý závěr roku. Pražští katecheté a lektoři se totiž nechtějí stát sekundanty školním rokem unavených učitelů, s nimiž by žáci pár posledních hodin v lavicích „nějak doklepali“. „V pražských školách navíc moc nestojí o to, aby někdo přišel, postavil se za katedru a něco vykládal. Učitelé se chtějí s dětmi spíše někam podívat a něco zažít,“ vysvětluje Lenka Jeřábková. Právě proto se rozhodli pozvat školáky – i ty starší – například do arcibiskupského paláce. „Čekáme, že o to bude velký zájem, protože když to zrovna program pana kardinála dovolí, dostanou se až do jeho pracovny,“ slibuje si Lenka Jeřábková.
Hledání stop historie a Jiří Strach

Při hledání stop českých dějin v pražských kostelích se pak školáci podívají i do těch částí chrámu, kam veřejnost obvykle nemá přístup. Díky ochotě sester boromejek se dokonce otevřou i dveře jejich kláštera pod Hradčany.
Nejen atraktivní místa, ale i zajímavé osobnosti přispějí svou zkušeností. O cestě k víře bude se školáky a studenty besedovat režisér Jiří Strach a někteří herci z jeho filmů. „Zveme také studenty středních škol na naši Vyšší odbornou školu publicistiky na speciální mediální program, kde si budou moci vyzkoušet, co obnáší práce novináře. Připravujeme promítání filmu Psi Páně a besedu s jeho hlavními protagonisty, takže potkají i živé dominikány,“ přibližuje plány Lenka Jeřábková.
Organizátoři přizvali ke spolupráci i humanitární instituce, které z prostředí církve přímo vyrůstají. Program Adopce na dálku představí Charita a o školách a vzdělávání ve Středoafrické republice povypráví lidé z organizace Siriri.
„Poslední roky máme v Praze zkušenost, že školy jsou opatrné a náznaky indoktrinace bedlivě sledují,“ uvádí P. Michal Němeček. Podle jeho slov je to především reakce na rodiče, kteří na takové jednání školy negativně reagují. Garant projektu Mons. Slavík se domnívá, že ředitelé škol budou nabídku velmi bedlivě studovat, aby právě podobná obvinění nemohla vůbec zaznít. „Na druhou stranu je potřeba jasně říci, že křesťanství k našemu civilizačnímu okruhu patří, že Bible náleží také do literatury, kostely a katedrály jsou rovněž kulturním dědictvím a v dějinách našeho národa sehráli významnou úlohu i duchovní osobnosti a světci. Mluvit o tomto nepovažuji za indoktrinaci, ale za součást vzdělání. Budeme-li tyto věci tajit a nepředáme-li je další generaci, půjde o naše selhání,“ zdůrazňuje Mons. Slavík, biskupský vikář pro pastoraci.
Učitelé i žáci také velmi rádi opouštějí třídy a vydávají se do prostor, kde se setkají s příběhem, významnými etapami naší historie či umění, anebo získají osobní zkušenosti. „To ale neznamená, že by nechtěli svým žákům nabídnout informace. V již došlých objednávkách to také přímo formulují: chceme se to dozvědět z vašeho hlediska, nerozumíme tomu, chceme doplnit výuku,“ vysvětluje P. Němeček.
Na další zpětnou vazbu jsou proto na pražském katechetickém středisku velmi zvědaví. Školy oslovují cíleným letáčkem, některé se o akci dozvěděly jinou cestou a programy se už nyní postupně zaplňují. Více informací lze nalézt na

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou