16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Podle čeho budete volit?

21. 9. 2021

|
Tisk
|

Osobnostem duchovního života jsme položili otázku: Podle čeho se budete rozhodovat v nadcházejících parlamentních volbách 8.–9. října?

Vydání: 2021/39 Potomek sv. Ludmily na Tetíně, 21.9.2021, Autor: Karel Pučelík


Mons. Jan Baxant, litoměřický biskup
Mám už svůj osvědčený postup. Před každými volbami si málokdy pročítám volební programy jednotlivých subjektů vstupujících do voleb, ale vyhledávám si články, životopisy a různá pojednání o jednotlivých osobách, které je reprezentují. Volební programy jsou, zdá se mi, často velmi fádní a podobají se jeden druhému. Svou mnohoslovností i vypovídají o ne zcela zásadových věcech. Informace o určitém člověku, dávající možnost se seznámit s jeho životními postoji, názory, osobním svědectvím jeho života, s jeho skromností a ochotou myslet na druhé, nikoliv jen na sebe, tedy o stylu jeho života – to jsou rozhodující skutečnosti, podle kterých pak volím. K volbám chodím vždy, a docela rád.
S. M. Vojtěcha Zikešová, představená Kongregace Sester Neposkvrněného Početí Panny Marie III. řádu sv. Františka
Volit určitě půjdu. Vybírat budu politickou stranu, u které si mohu už ze zkušenosti ověřit, zda se snaží své sliby plnit a bojuje za nás, občany – tedy že má v naší zemi již svoji tradici. Bude mne zajímat, jak se zmíněná strana staví ke křesťanským hodnotám, které se týkají hlavně klasické rodiny a pomoci potřebným, v současnosti konkrétně migrantům. Zaměřím se také na její postoj k Evropské unii a budování společné cesty, kterou považuji za evangelní. Rozhodně nikdy nebudu uvažovat o volbě politické strany, která by pro svůj vlastní prospěch využila podporu komunistické strany, jež se tak tragicky zapsala do historie nás řeholníků. Věřím, že pokud nezůstaneme lhostejní, pravda a láska zvítězí i v našem národě.
Mons. Tomáš Halík, religionista a vysokoškolský pedaogog
Nejdůležitějším kritériem je pro mne vždy jasná prozápadní a proevropská orientace – vědomí, že životním zájmem pro ČR je členství v EU a NATO. Nejraději bych volil koalici TOP-STAN-KDU, ta však neexistuje, proto považuji za volitelné pouze dvě demokratické koalice (Spolu a Piráti se STAN) a je třeba skousnout kompromis, že některé strany či určití politici těchto koalic nám třeba nesedí. Uvažujme reálně: pouze spolupráce těchto dvou koalic nás osvobodí od této vlády. Nevolit nebo volit některou ze stran mimo tyto dvě koalice znamená poškozovat tuto zemi. Já budu volit Spolu. Má-li být ČR brána ve světě vážně, nemůže nás v době předsednictví EU reprezentovat premiér podezřelý z vážných trestných činů nebo vláda s podporou neofašistů a komunistů. Pokud znáte někoho z těch, kteří by se nechali nalákat Babišovým korumpováním důchodců na úkor příštích generací nebo demagogií SPD, která se nestydí zneužívat křesťanskou rétoriku pro protikřesťanské cíle, snažně prosím, využijte všechen um a energii, abyste je od toho odvrátili. Ve hře jako málokdy je budoucnost naší země.
Jaroslav Šebek, historik a publicista
Volby nejsou soutěží o královnu krásy nebo dokonalost samu, ale ovlivní naše životy v této zemi minimálně na čtyři roky a možná ještě déle. Moje volba tak určitě nebude patřit stranám, které předkládají ve své politice nezodpovědný populismus, který se ohlíží jen na momentální potřebu a nezajímá ho ani bližší budoucnost. Můj hlas také nedostanou extremistické formace, byť svůj program někdy balí do křesťanského hávu. Národní a vlasteneckou hrdost podle mě můžeme pěstovat bez nenávistného nacionalismu, vyvolávání přehnaného strachu a záštiplného vymezování se vůči druhým, jak to ostatně zdůrazňuje i papež František. Velkou důležitost přikládám při svém rozhodování otázkám školství a vzdělávání a také reflexím toho, jaké jsou naše hlubší kořeny, z nichž chceme budovat naši národní a kulturní identitu, a vztahu k obecnějším hodnotám, k rodinné politice, která pamatuje i na ty slabší.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou