26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Fotkami chceme zvát do kostelů

3. 2. 2015

|
Tisk
|

Na začátku bylo nadšení jednoho člověka – ROMANA ALBRECHTA. Dnes pod hlavičkou Člověk a víra fotografuje čtyřicet lidí.

Vydání: 2015/6 Evropa musí zastavit nenávist, 3.2.2015, Autor: Tomáš Kutil

Nejvíce fotografů máme na Moravě, ale působíme už ve všech diecézích kromě plzeňské. I tam nás ale už pan biskup Radkovský propaguje, takže věřím, že se fotografové objeví. Máme zkušenost, že jakmile se v některé diecézi zapojí první člověk, rychle se přidávají další. Fotografie jsou totiž vidět, lidé o nich mluví, což vyvolává zájem.
Mám radost, že už jsme schopni pokrýt akce, které se dějí na více místech. Když například kardinál Duka jel z Prahy do Žďáru nad Sázavou a pak pokračoval na Moravu, všude ho čekali naši fotografové, kteří zachycovali příslušnou část jeho cesty.
S Českou biskupskou konferencí jsme už jednali a naši iniciativu velmi vítá. Jen jsme byli vyzváni, abychom své fungování formalizovali, a tak zakládáme spolek. V tomto ohledu jsme velmi zavázáni panu arcibiskupu Janu Graubnerovi, který celý projekt zaštítil a biskupům představil.
Náš záměr je od počátku duchovní – vytvořit fotografie, které pomohou evangelizačním snahám církevních společenství i jednotlivců. Pro růst víry je velmi důležité hlásání, ale aby člověk mohl slyšet, musí nejprve přijít. Články a webové stránky doplněné hezkou fotografií mohou napomoci, aby člověk přišel. Tímto způsobem se naše snímky už hodně využívají.
Řada farností naši iniciativu vítá a na některých je to už vidět – kostely, které častěji fotografujeme, najednou navštěvuje více lidí. Například ve Štramberku, kde fotí Dominik David, se mi zdá, že kostel je neustále o něco plnější.
Zveřejňujeme je na našich webových stránkách clovekavira.cz i na Facebooku. Jsme už jedním z nejnavštěvovanějších církevních webů u nás, snímky si prohlíží 65 tisíc lidí. Jsou to především mladí lidé, kteří naše fotky často vyhledávají a dál sdílejí.
Jsem přesvědčen, že jim spolupráce na projektu Člověk a víra přináší požehnání. Formuje je i to, že se častěji pohybují v sakrálním prostředí. Jeden z fotografů – Petr Zatloukal z Liberce – už také přišel s myšlenkou duchovní služby. Na každých čtrnáct dní proto máme konkrétní téma, za které se modlíme.
Fotí pro nás i nevěřící nebo hledající lidé. S knězem-františkánem Eliášem Pasekou řeším sporné otázky. V létě se k nám chtěl například přidat jeden zen-buddhista, ale rozhodli jsme se, že to není správná cesta. Ne že bychom chtěli odmítat fotografy, ale je třeba, aby měli pozitivní vztah ke křesťanskému Bohu.
Každý fotograf projde na začátku workshopem. Když pak posílá snímky, vždy mu poskytujeme zpětnou vazbu a ukazujeme nejen chyby, kterých se dopustil, ale i jak fotografii ještě vylepšit – lépe oříznout nebo udělat jinak. Čtyři starší fotografové se v hodnocení po týdnu střídají. Byli bychom rádi, aby časem každá diecéze měla svého vedoucího a mohla fungovat samostatně. Je vidět, že se fotografové zlepšují – například na výstavě, kterou jsme měli v prosinci na Pražském hradě.
Máme už potvrzenou výstavu v Olomouci o Velikonocích a v Hradci Králové na přelomu dubna a května. V létě bychom měli vystavovat na Velehradě. S ČBK máme dohodu, že by naše výstavy mohly putovat po diecézích, projeví-li o ně zájem.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou