26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Cesta se svatou Anežkou

26. 3. 2019

|
Tisk
|

Přípravy na Národní pouť k 30. výročí kanonizace Anežky Přemyslovny, která se uskuteční od 11. do 13. listopadu, jsou v plném proudu. Organizátoři pouti, která se koná pod záštitou České biskupské konference, žádají poutníky, aby se na cestu už přihlašovali.

Vydání: 2019/13 Biskupové reagují na zneužívání, 26.3.2019, Autor: Jiří Macháně


Samotná pouť má být podle pořadatelů výzvou k duchovní obnově církve i národa. „V době totality byla česká společnost válcována zlem. Na tom se moc nezměnilo a zlo se stále pokouší zmást srdce lidí i uprostřed demokratického zřízení,“ říká P. Pavel Dokládal z organizačního výboru pouti. Před třiceti lety putovalo do Říma na deset tisíc Čechoslováků. A následně i do pražské katedrály. „Společně jsme pak zvonili klíči, abychom ohlásili pád totality. Poutí chce nyní česká církev oprášit naši paměť. Klíče však nahradíme růžencem,“ zdůrazňuje.
Po organizačním výboru pouti už nyní v Římě žádají počty poutníků, kteří spolu s biskupy do Věčného města přijedou – ať už s cestovními kancelářemi nebo individuálně. „Podle těchto údajů pak společně pořadatelé z Česka i Itálie rozhodnou o konkrétním a definitivním průběhu pouti, na které se vypravíme i za papežem Františkem. Těším se, že pro něj budou poutníci z Česka povzbuzením,“ říká P. Pavel Dokládal.
„Oslovili jsme několik cestovních kanceláří, které se prezentují níže. Za hlavního pořadatele, tedy ČBK, budeme pokračovat ve spolupráci právě s nimi,“ vysvětluje P. Dokládal. V těchto dnech navíc rozesílá poutní výbor, vedený královéhradeckým biskupem Janem Vokálem, do všech farností v Čechách, na Moravě i ve Slezsku plakát a pozvání k účasti. „Jednotlivcům, farnostem, řeholním komunitám, ale také hnutím, spolkům a křesťanským organizacím adresuje biskup Jan výzvu, kterou naleznete níže na této straně,“ dodává P. Dokládal.
Česká a moravská církev si v tomto roce připomíná také další významné výročí. Před 1 150 lety zemřel v Římě v úplném vysílení jeden z věrozvěstů – sv. Cyril. „Moravský metropolita arcibiskup Jan Graubner proto poutnímu výboru připomněl, že by pouť měla zahrnout i jubileum sv. Cyrila. Na úplný začátek pouti 11. 11. v 11 hodin jsme proto zařadili společnou modlitbu v bazilice sv. Klimenta v Římě, která stojí nad hrobem tohoto slovanského věrozvěsta. Od tří hodin odpoledne pak oslavíme mši svatou v bazilice Santa Maria Maggiore, kde papež misie soluňských bratří potvrdil. Je to krásná symbolika samých jedniček,“ těší se P. Dokládal.
S maltézskými rytíři
Na pouť se sv. Anežkou se chystají také maltézští rytíři, kteří pečují o nemocné a vozíčkáře. „Spolu s dobrovolníky nezůstanou sedět doma se sepjatýma rukama v modlitbě, ale poletí s námi leteckým speciálem, který zajišťují,“ přibližuje P. Dokládal.
Českou republiku bude během pouti reprezentovat také Hudba Hradní stráže a Policie ČR a další zpěváci a muzikanti, kteří vytvoří stopadesátičlenné hudební těleso. Během generální audience u papeže pak pod vedením plukovníka Jana Zástěry zazní oratorium České nebe. Český stát bude na pouti zastupovat také velvyslanec ve Vatikánu Václav Kolaja.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou