16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Psychiatrická péče je podfinancovaná

18. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/12 Velikonoce v lidových zvycích, 18.3.2008, Autor: Iva Peřinová

Příloha: Doma

Jitka Styblíková je ředitelkou občanského sdružení Vida. Tato organizace si klade za cíl pomáhat lidem s duševní nemocí. Vychází z toho, že nejlepší pochopení může nemocnému nabídnout člověk, který zná podobné problémy na vlastní kůži.

Přibývá v dnešní době lidí s duševním onemocněním?

Ano, přibývá i sebevražd. Z celkových financí na zdravotnictví jde přitom u nás na psychiatrickou péči něco kolem 3 %; v západoevropských státech to bývá 8 až 12 %. Psychiatrická péče v ČR je podfinancovaná a podle toho bohužel taky vypadá. Často se na nás obracejí lidé s tím, že někdo z jejich blízkých je duševně nemocný, ale nechce se léčit. Pokud neohrožuje sebe nebo své okolí, nedá se s tím nic dělat. Špatné je, že u nás neexistuje domácí péče o lidi s duševní nemocí, případně asertivní mobilní týmy, kde by působili sociální pracovnice, zdravotní sestry a psychiatři. Tyto týmy by vyjížděly přímo do terénu za lidmi. Chybí nám i větší rozšíření ambulantní péče – léčebna je totiž pro řadu nemocných stále velkým strašákem. Navíc: než se člověk do léčebny dostane, může to trvat rok dva, kdy zůstává zcela bez péče. Pak už skutečně musí být hospitalizován. Kdybychom s ním začali pracovat dřív, nemuselo k tomu vůbec dojít.
Nabízí vaše organizace pomoc lidem, kteří se ocitli v momentální psychické krizi? Naší cílovou skupinou nejsou jen sami lidé s psychiatrickou diagnózou, jsou to i rodiče a příbuzní nemocných, stejně jako lidé, kteří se ocitají v přechodných duševních potížích. Neposkytujeme ale žádnou krizovou intervenci – na to nejsme vybaveni, spíš svépomocné poradenství.

Dá se v oblasti duševních nemocí pracovat s nějakou prevencí?
Vida nabízí program prevence: pracovní skupina lidí se zkušeností s nemocí chodí o této problematice přednášet do základních škol, gymnázií, zdravotních a sociálních škol. Máme například dobrou spolupráci s katedrou psychologie na Filozofické fakultě UK. Účastníme se také různých veletrhů a informačních aktivit. Snažíme se veřejnosti ukázat, že člověk s duševní nemocí musí zůstat zavřený někde v léčebně. Není to blázen, který běhá po městě s mačetou, jak se občas objevuje v televizi.

Jak studenti reagují?
Studenti stojí o autentické příběhy; vyslechnou je a mnohdy promluví také o zkušenosti s duševní nemocí ze svého okolí. Mluvit o vlastní duševní nemoci není nic snadného. Ve skupince, která do škol dochází, máme dnes devět lidí. Jejich nasazení si moc vážíme. Ještě větší problém je promluvit o své zkušenosti s nemocí někde do médií. Zveřejnění fotografie nebo obrazového záznamu je pro nemocného obzvlášť silný zásah do soukromí.

Mají školy o vaše přednášky zájem?
Některé ano, jiné ne, záleží na učitelích a vedení školy. Celkově ale zájem o takovou službu stoupá. Máme i takzvanou mediální skupinu – ta sbírá příběhy lidí s duševní nemocí a hodlá z nich vytvořit sborník. Kromě toho mají ve finální podobě dokument pracovně nazvaný Hlasy. Ten zachycuje život lidí, kteří takové hlasy slýchají.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou