26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

„Psi Páně“ slavili mší i filmem

31. 1. 2017

|
Tisk
|

Vyprodaný sál v olomouckém kině Metropol čekal minulou sobotu večer na tvůrce a protagonisty dokumentárního snímku Psi Páně aneb Sněz ten film.

Vydání: 2017/5 Ředitel vatikánských médií v Česku, 31.1.2017, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


Hodinový dokument představuje život dominikánů a vznikl u příležitosti letošního 800. výročí založení tohoto řádu. „Věnuje se tomu, co je naším hlavním posláním, a to je kázání,“ oceňuje převor olomouckého kláštera P. Jindřich Poláček OP a doplňuje, že se film mimo jiné zaměřuje na tři témata, která člověka nutí klást si otázky: křest, eucharistii a zpověď.
S výsledkem je spokojený i provinciál dominikánů P. Benedikt Mohelník OP: „Není to žádná historie, ale obraz dominikánů a toho, jak působí na okolí.“ Dokument se přitom podle něj nevyhýbá ani kontroverzím. „Není to idealizovaný obrázek, ale film ze života,“ dodává P. Mohelník.
Otevřenost protagonistů zaskočila i režiséra snímku Jonáše Vacka. „Někdy jsem se styděl, někdy divil,“ poznamenává mladý tvůrce, který má přitom s natáčením mezi řeholníky zkušenosti – před dvěma lety připravil pro olomoucké Arcidiecézní centrum mládeže sérii videí k Roku zasvěceného života.
Olomoucké projekci filmu, který by měl být brzy uveden i v Praze, Brně a Uherském Brodě, předcházela mše svatá, kterou na závěr jubilejního dominikánského roku slavil arcibiskup Jan Graubner.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou