26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První rok Nečasovy vlády: co přinesl církvi?

20. 7. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/30 Ďábel v pohádkách, 20.7.2011, Autor: Jiří Prinz

Minulou středu uplynul přesně rok od chvíle, kdy prezident republiky jmenoval vládu Petra Nečase vzešlou z loňských květnových parlamentních voleb. Jakých bylo těch 365 dní koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných z pohledu církve? Co vláda hlásící se ke konzervativním hodnotám církvi přinesla?

Tolik ministrů hlásících se otevřeně ke křesťanství snad v žádné české vládě ještě nesedělo. Jména Petra Nečase, Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska či Josefa Dobeše – ten se dokonce tři semestry připravoval v litoměřickém semináři na kněžskou dráhu – vyvolávala po loňských volbách mezi věřícími naději, že nová vláda díky své pohodlné většině ve sněmovně konečně vyřeší vleklé a sporné otázky mezi státem a církví. A to i navzdory tomu, že se vůbec poprvé v historii nedostali do Poslanecké sněmovny lidovci – tradiční ochránci křesťanských principů na naší politické scéně. Po roce Nečasovy vlády jsou však odborníci k výsledkům na poli církev – stát spíše skeptičtí. „Nemám pocit, že by koalice pro dořešení vztahů mezi státem a církví udělala příliš mnoho,“ komentuje činnost kabinetu například politolog Michal Pehr. Podle P. Milana Badala, poradce pražského arcibiskupa, je ovšem třeba vzít v úvahu, že vláda je u moci právě jen jeden rok. „Řada věcí je rozjednána. Například byla znovu zahájena jednání o majetkoprávním narovnání mezi státem a církvemi,“ připomíná P. Badal, který za nejpozitivnější počin Nečasovy vlády v církevní oblasti považuje její přístup ke smlouvě s Vatikánem. „Podařilo se tuto smlouvu dojednat a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg ji předloží do parlamentu,“ dodává. Podle něj se vláda ještě stihla s katolickou církví domluvit na zmrazení platů duchovních. „A podílela se i na dohodě o svatovítské katedrále, když ministerstvo financí posvětilo zapůjčení dvou budov metropolitní kapitule,“ uzavírá P. Badal.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou